0

Het zuiden van Europa gaat al een tijdje gebukt onder intense hitte. Een standvastig hogedrukgebied houdt de gebieden nabij de Middellandse Zee in een wurggreep van tropische temperaturen van 35 tot 40°C. Komende dagen zien we zelfs thermische uitspattingen tot boven 40°C ontstaan in delen van Portugal, Spanje en de Balkan.

Hete luchtbel

Het tropisch weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat al enkele weken standvastig boven het zuiden van Europa ligt. Regenzones en depressies vanaf de Atlantische Oceaan kunnen moeilijk een vuist maken op de persistentie hitte. Dit patroon houdt zichzelf in stand met gevaar voor bosbranden.

Een heatdome ontfermt zich over het zuiden van Europa met schroeihitte!

Meerdere dagen +40°C

De regio in het zuiden van het Iberisch Schiereiland moet komende dagen rekening houden met een gevaarlijke weersituatie. Er kunnen temperaturen gemeten worden in de buurt van Cordoba die opnieuw 40 tot 45°C kunnen halen. Lokale weerdiensten waarschuwen de mensen om tijdens de namiddag geen zware inspanningen te doen en zoveel mogelijk de schaduw en de koelte op te zoeken. Toeristen worden ook geïnformeerd om zoveel mogelijk recreatie te beperken tijdens de meest intense hitte.

De intense hitte strekt zich uit vanaf Portugal tot in grote delen van de Balkan.

Europa warmt het snelst op

Volgens het WMO en Copernicus wijzen studies op het feit dat Europa het snelst opwarmend continent is op Aarde. Dit komt uiteraard met nadelen op de proppen zoals gezondheidsrisico’s. De scheidingslijn tussen koele en zeer warme lucht is ook verantwoordelijk voor intense onweersbuien die op hun beurt schade veroorzaken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken