0

De zomer betekende tot hiertoe niet veel in de Lage Landen. We moesten het tot nog toe hebben van kortere ‘flitszomertjes’ met enkele mooiere en warmere dagen tussendoor, afgewisseld met zeer natte perioden met veel regen en soms zwaar onweer. Komt er stilaan een kentering in dit patroon en brengt augustus dan toch de langverwachte zomer? Als het van het Europees weermodel ECMWF afhangt wel.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Wat voorspelt 30-daagse van ECMWF?

Eind juli en begin augustus iets koeler

Als we de 30-daagse weersverwachting van het Europese weermodel ECMWF mogen geloven dan zou vooral het tweede deel van de maand augustus warmer moeten verlopen. Na de zomerse episode deze week, zouden de temperaturen de eerst komende twee weken onder de normaalwaarde blijven schommelen voor deze tijd van het jaar in de Lage Landen. Daarna zou er een kentering volgen met eerst normalere en later beduidend zachtere temperaturen.

Tijdens de week van 22 tot 28 juli zou de temperatuur in de Benelux tot wel 1 à 3°C onder de normaalwaarde liggen. De warmte concentreert zich vooral over de zuidelijke en centrale delen van Europa, met daar op veel plaatsen zelfs een aanhoudende hittegolf. Een standvastig hogedrukgebied met hittekoepel is daarvoor verantwoordelijk. Ook het noorden van Scandinavië heeft met bovengemiddelde temperaturen te maken.

Temperatuurafwijkingen volgens ECMWF komende week

De daaropvolgende week (29 juli tot 4 augustus) zou de temperatuur in de Benelux wat normaliseren of nog nét een graadje onder de normaal terechtkomen. Dat geldt voor een groot deel van NW-Europa. Ook in Centraal-Europa lijken de temperaturen dan wat te normaliseren. De warmte concentreert zich dan vooral nog over het zuiden en oosten van Europa.

Temperatuurafwijkingen volgens ECMWF in de week van 29/7-4/8.

Augustus warmer?

Tijdens de eerste volledige week van augustus (week van 5 augustus) zouden de temperaturen rond de normaalwaarden uitkomen in West-Europa. Het is dan nog steeds iets warmer dan gemiddeld in het zuiden en oosten van het continent.

Temperatuurafwijkingen volgens ECMWF in de week van 5/8.

In de week van 12 augustus zou het dan over quasi heel Europa warmer zijn dan gemiddeld. De warmte concentreert zich evenwel nog steeds vooral over het zuidoosten. Tijdens de laatste volledige week van de augustusmaand zou het dan ook in West-Europa wat verder opwarmen. Op die manier ziet het ernaar uit dat augustus warmer zal verlopen dan gemiddeld.

Temperatuurafwijkingen volgens ECMWF in de week van 12/8.
Temperatuurafwijkingen volgens ECMWF in de week van 19/8.

Stilaan ook droger?

Wat de neerslag betreft laat het weermodel over onze contreien een vrij constant beeld zien, met gemiddeld iets minder regen of normale neerslaghoeveelheden. Tijdens de eerst komende twee weken zou het wat natter zijn dan gemiddeld over Centraal-Europa en Scandinavië, maar daarna zou overal in Europa de gemiddelde neerslaghoeveelheid moeten afnemen. Eindigt augustus warmer en droger?

Neerslagafwijkingen volgens ECMWF komende week.
Neerslagafwijkingen volgens ECMWF in de week van 29/7-4/8.
Neerslagafwijkingen volgens ECMWF in de week van 5/8.
Neerslagafwijkingen volgens ECMWF in de week van 12/8.
Neerslagafwijkingen volgens ECMWF in de week van 19/8.

Disclaimer

Let op! Dit zijn maar trends in temperatuur en neerslagpatronen en gemiddelde berekeningen voor een vrij groot gebied. Dag per dag kunnen er nog steeds afwijkingen zijn van dit patroon. Zo zou het gemiddeld droger kunnen zijn, maar dit kan evengoed betekenen dat het een week droog is, met tussendoor een episode met hevige buien of onweer. Ook wat de temperaturen betreft kan ‘t een en ‘t ander elkaar uitmiddelen. ‘Gemiddelde temperaturen’ kunnen ook enkele warmere en enkele koelere dagen omvatten. Als de gehele periode veel warmer is dan gemiddeld, dan is de kans wel groot dat er verschillende dagen op rij met bovengemiddelde temperaturen zijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen