1

De afgelopen dagen kregen we te maken met tropische hitte, her en der afgestraft met stevige onweersbuien. Intussen vertoeven we in de zeelucht met gematigde temperaturen. De komende dagen bouwen we verder op dit elan. Eerst wordt het nog wat wisselvallig, maar vanaf het midden van de week is er beterschap op komst met meer invloed van hogedruk boven de Lage Landen. Het lijkt dan weer enkele dagen droog te blijven. Een uitgebreide weeranalyse krijg je in onderstaande blog.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Wisselvallig begin van de week

Op maandag ligt een uitloper van hogedruk over de Lage Landen. Deze wordt echter licht verstoord door een zwakke storing die van west naar oost zal schuiven. In de loop van de dag zal ook op hoogte de stroming omkeren van anti-cyclonaal naar cyclonaal.

De dag start met wat lage wolkenvelden en/of stapelwolken over het zuiden van Nederland en delen van België. Elders zijn er opklaringen en tussen de lage wolken door kan de zon ook al eens door priemen. In de loop van de dag zal de bewolking wat toenemen vanaf het westen met stapelwolken die wat uitspreiden en/of lage wolkenvelden die wat talrijker worden. Het blijft echter meestal droog, op een verdwaalde drup na een dikkere wolk. De temperaturen klimmen naar gematigde waarde van zo’n 22 tot 24°C. Lokaal kan het in de Kempen of Nederlands Limburg misschien net 25°C worden. Achter het koufront zijn we terecht gekomen in ietwat drogere en frissere zeelucht, daardoor voelt het niet meer zo zwoel aan als de voorbije dagen. De wind is eerst zwak, maar wakkert al snel aan naar matig uit zuidwestelijke tot westelijk hoek.

Dinsdagnacht komt vanaf het westen een occluderend front opzetten. Daarmee zal de bewolking toenemen met her en der al wat regen of een bui. Ook dinsdag zal wisselvallig verlopen met frequente perioden van buien. Achter de storing volgt dan een backbent-occlusiefront, dat wat geactiveerd wordt door een hoogtetrog die passeert. Daarbij kunnen lokaal felle buien vallen, vooral in het zuiden, met kans op onweer. Tussen de buien door zullen er ook wat drogere perioden zijn met wat zon, maar vaak is het zwaarbewolkt. In het noordwesten van de Benelux zal het later op de dag wat droger worden. De temperaturen zijn relatief fris met 19°C aan zee en in de Ardennen en tussen 20 en 23°C elders.

Droger midden volgende week

Woensdag en donderdag zien we stilaan wat meer invloed opduiken van hogedruk. Dat zou het weerbeeld weer wat moeten stabiliseren en een droger weerbeeld opleveren. Op woensdag zijn de temperaturen nog vrij gematigd met 19 tot 24°C. Op donderdag zouden we alweer naar maxima kunnen evolueren tussen 22 en 26°C.

Hogedruk bouwt zich op vanaf woensdag.

Daarna opnieuw storingen?

Wat het weer daarna zal brengen is voorlopig nog onzeker. Eerst zag het ernaar uit dat het een tijdje droog zou blijven, maar de laatste berekeningen tonen vrijdag en zaterdag een golvende storing die wel eens voor heel wat regen zou kunnen zorgen op sommige plekken. De komende dagen zullen meer duidelijkheid brengen. Na het weekend lijkt de invloed van hogedruk weer toe te nemen, maar de onzekerheid vergroot erg op de weerkaarten. Dat toont de temperatuurpluim duidelijk aan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen