7

Het heeft een tijd geduurd, maar hogedrukgebieden ontfermen zich de komende dagen over ons weerbeeld waardoor voor een langere periode de neerslagkansen vrij klein zijn. De komende week wordt immers weinig tot geen neerslag verwacht. Door de aanwezigheid van die hogedrukgebieden wordt het ook zonnig en loopt de temperatuur geleidelijk op met op woensdag temperaturen dicht bij 30 graden. Ook daarna blijft het (na)zomeren, maar met iets koelere temperaturen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Blik op de weerkaarten

Een hoogtetrog boven Europa zorgt voor tijdelijk koeler weer met ook verschillende neerslagzones die tegen de Alpen botsen. Dit zorgde op zondag voor regen in die regio. De hoogtetrog verdwijnt echter snel naar het noorden omdat het hogedrukgebied van de Azoren een nieuwe uitloper richting onze contreien stuurt (en later zelfs richting de Oostzee). Het noord(west)en van Europa (UK en Ierland) moet echter rekening houden met neerslagzones en winderig weer, al wordt het ook daar geleidelijk iets beter.

As van hogedrukgebieden strekt zich uit van de Azoren tot diep in Rusland

Deze specifieke luchtdrukverdeling zorgt voor de aanvoer van zachte oceaanlucht in de Benelux, zonder dat het daarbij overdreven warm wordt. Dat is dan ook duidelijk te zien op de Europese temperatuurkaart, waarbij de temperatuur in onze contreien eerder gematigd is (20-25°C). In het zuiden, ten zuiden van de as van hogedruk, is het al zomer wat de klok slaat met temperaturen (ruim) boven 30 graden. In het noorden zorgt het lagedrukgebied voor koelere temperaturen.

Maxima op maandag 26 augustus 2024 in Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met (veel) bewolking in het noorden en westen van de Benelux door de restanten van een warmtefront. Wat lichte regen of enkele buitjes zijn niet uitgesloten. In het oosten is het eerst overwegend helder, maar ook daar ontstaan geleidelijk wolkenvelden, al blijft het daar overwegend droog. Tegen de avond verdwijnt de meeste bewolking en wordt het helder. De temperaturen schommelen tussen 17 en 22 graden. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige, bries uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 26 augustus 2024

Dinsdag wordt een zonnige dag met in de loop van de dag af en toe enkele hoge wolkensluiers die overtrekken. Het blijft overal droog en met een zwakke bries uit het zuidoosten wordt opnieuw warmere lucht aangevoerd. De temperaturen klimmen opnieuw richting zomerse waarden tussen 21 en 26 graden.

  • Zelf onze weerkaarten checken? Dat kan HIER!
Maxima op dinsdag 27 augustus 2024

Ook woensdag belooft een mooie en warme zomerse dag te worden met veel zon en af en toe enkele (hoge) wolkenvelden. De aangevoerde lucht wordt nog iets warmer met temperaturen die klimmen richting 23 graden in het noorden en tot 29 of 30 graden elders in de Benelux. De wind waait zwak, later (vrij) matig uit zuidoostelijke tot zuidelijke richtingen.

Maxima op woensdag 28 augustus 2024

In de nacht van woensdag op donderdag neemt de bewolking toe vanuit het westen op nadering van een zwakke neerslagzone. Donderdag start dan ook overwegend bewolkt. Uit deze bewolking kan ook wat lichte regen vallen, maar de neerslaghoeveelheden zijn sterk beperkt. In de loop van de namiddag klaart het dan ook weer op en wordt het licht bewolkt. De temperatuur varieert van 20 graden aan de kust tot 26 graden in het oosten. De wind waait matig uit het westen.

Maxima op donderdag 29 augustus 2024

Ook vrijdagochtend start wisselend bewolkt, maar overwegend droog. Lokaal is een spatje regen mogelijk, maar opnieuw klaart het in de loop van de dag op. De aangevoerde lucht is opnieuw koeler en met maxima tussen 19 en 23 graden. De wind waait matig uit het westen tot noordwesten.

Maxima op vrijdag 30 augustus 2024

Vanaf het weekend zou een nieuw hogedrukgebied zich geleidelijk ontfermen over de Benelux waardoor het droog en zonnig blijft met geleidelijk oplopende temperaturen, al is er nog wat onzekerheid. Het Amerikaanse weermodel laat een klein hoogtelaag afsnoeren in onze omgeving, waardoor het weerbeeld onstabieler zou worden, al heeft dit scenario voorlopig de minste ondersteuning.

Amerikaanse weermodel met een hoogtelaag
Europese weermodel met een krachtig hoog

Lange termijn?

De komende dagen is de opwaartse trend van de temperaturen duidelijk te zien in de weerpluim. Vanaf donderdag neemt de onzekerheid toe (precieze timing van de passage van de sterk verzwakte neerslagzones). In het weekend wordt het dan tijdelijk koeler met maxima rond 22 graden door de aanvoer van koelere lucht. De operationele run, zoals hierboven geschetst, laat een hoogtetrog in onze omgeving rondtollen met gevoelig koelere temperaturen. Dit is een uitbijter. Begin september lijkt het kwik dan opnieuw tijdelijk te stijgen door hernieuwde hogedrukimpulsen. Het blijft over de gehele weerpluim overwegend droog.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

Het Europese weermodel toont ongeveer hetzelfde beeld in de weerpluim, al is daar weinig tot geen ondersteuning voor de hoogtetrog die het Amerikaanse weermodel schetst. Als we nog iets verder kijken in het Europese weermodel voor begin-midden september, dan lijkt ook daar het warmere en drogere dan normale weertype aanhouden. De komende weken lijkt het kwik dus (ruim) boven normaal te zitten met daarbij ook drogere periodes dan normaal, al wil dat niet zeggen dat het volledig droog zal blijven. Is dit een eerste teken voor een mooie nazomer?

Weerpluim van ECMWF extended (Bron: ECMWF)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken