0

Dit weekend staat de Formule 1 race van Singapore 2024 op het programma. Vorige week reden we nog in Bakoe, hemelsbreed op maar liefst 7000 km! De race in Singapore is vaak een van de zwaarste races van het seizoen voor de coureurs. Hoe dat komt en wat de weersverwachting is voor komend weekend lees je in deze blog.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Singapore

De Formule 1 race van Singapore 2024 wordt gereden op het Marina Bay Street Circuit. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten qua temperatuur, neerslag, zonneschijn en wind in deze tijd van het jaar. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Singapore onder een tropisch regenwoudklimaat (Af).

Algemene kenmerken van het klimaat van Singapore

Singapore heeft dus een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat het hele jaar door hoge temperaturen en veel regen te verwachten zijn. Er zijn geen uitgesproken seizoenen zoals bij ons in gematigde klimaten, maar er zijn wel bepaalde perioden met meer of minder regen.

De weersomstandigheden worden sterk beïnvloed door moessonwinden. De twee belangrijkste seizoenen zijn de noordoostelijke moesson (december tot maart) en de zuidoostelijke moesson (juni tot september). September valt binnen de zuidoostelijke moessonperiode, hoewel het aan het einde van dit seizoen ligt, wat enige verandering in de weerpatronen kan betekenen.

Temperatuur

In september blijven de temperaturen in Singapore vrij consistent, met gemiddelde dagelijkse maximumtemperaturen van ongeveer 30°C tot 32°C. De nachttemperaturen dalen licht tot rond 24°C tot 26°C, wat betekent dat het nooit echt koel wordt, zelfs ‘s nachts niet.

Een van de meest kenmerkende aspecten van het klimaat van Singapore is de hoge luchtvochtigheid. In september varieert de luchtvochtigheid over het algemeen tussen de 70% en 90%, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de hoeveelheid regen die is gevallen. De luchtvochtigheid is het hoogst in de vroege ochtenduren en na regenbuien. Deze hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur nog een aantal graden hoger uitkomt dan de normale temperatuur.

Neerslag

Singapore heeft het hele jaar door een hoge hoeveelheid neerslag, en september is geen uitzondering. Tijdens deze maand kun je regelmatige regenbuien verwachten, vaak in de vorm van korte, hevige stortbuien die meestal in de middag plaatsvinden. De gemiddelde neerslag in september bedraagt ongeveer 125 mm, verdeeld over ongeveer 13 dagen met regen.

Hoewel regenbuien intens kunnen zijn, duren ze meestal niet lang. Ze worden vaak gevolgd door helderder weer, en het is zeldzaam dat regen de hele dag aanhoudt. September valt echter nog binnen de zuidoostelijke moessonperiode, wat betekent dat regenval iets frequenter kan zijn dan in de maanden na de moesson.

Zon

Ondanks de regenbuien is september in Singapore ook een vrij zonnige maand. Wanneer de regen ophoudt, is de kans groot dat de zon snel terugkomt. Gemiddeld kun je in september rekenen op 5 tot 7 uur zonneschijn per dag. De afwisseling tussen zon en regen is typisch voor het klimaat in Singapore. Bewolking komt echter ook vrij vaak voor. De dagen beginnen vaak bewolkt, maar de bewolking verdwijnt meestal snel.

Wind

In september worden de weersomstandigheden in Singapore nog steeds beïnvloed door de zuidoostelijke moesson. Dit betekent dat de winden over het algemeen uit het zuidoosten komen. Hoewel de winden over het algemeen zwak tot matig van kracht zijn, kan er soms een stevige wind opzetten, vooral tijdens zware onweersbuien.

Rooknevel

Een ander kenmerk van het klimaat in Singapore in september is de mogelijke aanwezigheid van rooknevel of “haze”. Deze luchtverontreiniging is meestal afkomstig van bosbranden in Indonesië, met name op de eilanden Sumatra en Kalimantan, die vaak in de late zomer en vroege herfst optreden. De wind uit het zuidoosten kan deze rooknevel naar Singapore brengen, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van de luchtkwaliteit.

Hoewel haze niet elk jaar een probleem is, kan het in sommige jaren, zoals in 2015 en 2019, ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen. Het wordt aangeraden om de luchtkwaliteitsindex (AQI) in de gaten te houden als je van plan bent in september naar Singapore te reizen.

Kenmerken van de baan

De Formule 1 race van Singapore 2024 wordt gereden op het Marina Bay Street Circuit. Het is een van de meest iconische circuits in de Formule 1-kalender en staat bekend om het organiseren van de enige nachtelijke Formule 1 race ter wereld. Sinds de eerste race in 2008 heeft dit stratencircuit, gelegen in het hart van Singapore, zichzelf bewezen als een uniek en spectaculair evenement.

Het circuit wordt beschouwd als een van de zwaarste op de Formule 1-kalender, niet alleen vanwege de technische uitdagingen van de baan, maar ook vanwege het warme, vochtige klimaat van Singapore, zelfs ‘s nachts. Coureurs worden geconfronteerd met temperaturen die soms oplopen tot 30°C, terwijl ze met hoge snelheid door een benauwd, kronkelig parcours racen. Dit maakt de Singapore Grand Prix tot een fysiek en mentaal slopende race voor de deelnemers.

Historie

De Singapore Grand Prix is voor het eerst gehouden in 1966 als een Formule Libre-race, maar het evenement kreeg pas wereldwijde bekendheid toen het in 2008 op de Formule 1-kalender kwam. Dit markeerde de eerste nachtrace in de geschiedenis van de Formule 1, een baanbrekende ontwikkeling die het Marina Bay Street Circuit wereldwijd bekend maakte. De introductie van de nachtrace was een strategische zet om het tijdsverschil met Europese kijkers te overbruggen en het visuele spektakel van de verlichte skyline van Singapore optimaal te benutten.

Het circuit is ontworpen door de bekende Formule 1-architect Hermann Tilke. Het circuit maakt gebruik van de bestaande straten rond de Marina Bay. De keuze voor een nachtrace bracht specifieke uitdagingen met zich mee, zoals de behoefte aan zeer heldere kunstmatige verlichting om optimale zichtbaarheid te garanderen voor zowel de coureurs als het publiek.

Het Marina Bay Street Circuit is uitgerust met een van de meest geavanceerde verlichtingssystemen ter wereld. Het gehele circuit wordt verlicht door 1.600 schijnwerpers die zijn ontworpen om een daglichtachtig effect te creëren. Hierdoor hebben de coureurs goed zicht tijdens de race. Deze verlichting is vier keer sterker dan die van een voetbalstadion!

Technische kenmerken

Het Marina Bay Street Circuit heeft een lengte van 5,063 kilometer en bestaat uit 19 bochten (na enkele recente aanpassingen). Het is een stratencircuit, wat betekent dat het gebruik maakt van de normale wegen in Singapore die het hele jaar door voor verkeer toegankelijk zijn, behalve tijdens het raceweekend. Het circuit kenmerkt zich door scherpe bochten, smalle passages en weinig marge voor fouten vanwege de omringende vangrails en muren.

De smalle straten, gecombineerd met de nabijheid van muren en vangrails, maken inhalen moeilijk. Hierdoor is een goede kwalificatie en strategie tijdens de race cruciaal. Hoewel er enkele lange rechte stukken zijn, zoals het gedeelte langs Raffles Boulevard, krijgen de coureurs vooral te maken met talloze scherpe bochten en korte rechte stukken.

Een uitdagende sectie is bocht 10, de voormalige Singapore Sling. Deze was ooit berucht vanwege zijn hobbelige chicanes, maar dit is over de jaren aangepast om de veiligheid te verbeteren. Het circuit blijft echter uitdagend, met veel 90-graden bochten en snelle richtingswisselingen.

Circuit Formule 1 race van Singapore 2024
Circuit Formule 1 race van Singapore 2024

Weersverwachting Formule 1 race van Singapore 2024

Singapore ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 12:00 uur, dan is het in Singapore zes uur later en dus 18:00 uur.

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 20 september. Om 11:30 uur onze tijd (17:30 uur lokale tijd) gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Zon en wolken wisselen elkaar af en de temperatuur ligt rond een waarde van 30°C. De wind is matig, windkracht 3, en waait uit het zuiden. Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). De zon is inmiddels onder en de temperatuur is iets gezakt tot een graad of 29. De zuid- tot zuidoostenwid zwakt iets af en is zwak tot matig (2-3 Bft).

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 11:00 uur onze tijd
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 14:00 uur

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 21 september vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 11:30 uur) zien we een temperatuur van ongeveer 31°C. Voordat de 3e vrije training begint kunnen er een aantal regen- en onweersbuien overtrekken, maar de 3e vrije training zou droog moeten verlopen. De wind is matig en komt uit een zuidelijke richting (3 Bft). De kwalificatie, die om 15:00 uur begint, zal waarschijnlijk droog gaan verlopen. De thermometer wijst een waarde van 29°C aan. De wind neemt af om zwak te worden en waait uit het zuiden tot zuidoosten.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 11:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 14:00 uur

Formule 1 race van Singapore 2024

Op zondag 22 september wordt de Formule 1 race van Singapore 2024 gereden. De lichten gaan uit om 14:00 uur. De Formule 1 race van Singapore 2024 verloopt waarschijnlijk droog. Opnieuw moeten de (onweers)buien van eerder op de dag het circuit alweer hebben verlaten bij het begin van de race. Het wordt ongeveer 29°C en de zuidoostelijke wind is zwak tot matig van kracht (2-3 Bft).

Weersverwachting Formule 1 race van Singapore 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Singapore 2024

Banden Formule 1 race van Singapore 2024

De teams hebben voor de Formule 1 race van Singapore 2024 de beschikking over de zachtste 3 compounds. Dus C3 is de harde band dit weekend en C5 de zachte band.

Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Singapore 2024!

Banden Formule 1 race van Singapore 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Singapore 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hevige bosbranden teisteren Noord-Portugal

13 uren geleden - 5 min. lezen
Opvallend

Waarom was depressie Boris zo intens in Centraal-Europa?

3 dagen geleden - 6 min. lezen