0

De zomerstop is voorbij, dit weekend staat de Formule 1 race van Nederland 2024 op het programma. Sinds 2021 wordt er weer geracet in Nederland. Vorig jaar speelden wisselvallige weersomstandigheden een grote rol tijdens de race. Moeten de coureurs dit weekend ook rekening houden met natte omstandigheden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Zandvoort

De Formule 1 race van Nederland 2024 wordt gereden op het circuit Zandvoort. Het circuit ligt, de naam zegt het al, in de duinen net noord van Zandvoort, in de provincie Noord-Holland in Nederland. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten qua temperatuur, neerslag, zonneschijn en wind in deze tijd van het jaar. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Stavelot onder een gematigd zeeklimaat (Cfb).

Temperatuur

Eind augustus is de zomer nog steeds merkbaar in Zandvoort, maar beginnen de temperaturen langzaam maar zeker af te nemen. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur ligt rond 22°C, in de nachten koelt het af tot gemiddeld 14°C. Met een aflandige wind kan het echter overdag wel warm worden, tot meer dan 30°C. Als de wind ’s nachts juist aanlandig is, wordt warme lucht aangevoerd en daalt de temperatuur met moeite tot onder 20°C.

Neerslag

Juli is de natste maand van het zomerhalfjaar (april tot en met september). Zandvoort ontvangt in deze maand gemiddeld 60-80 mm neerslag, in ongeveer 10-12 dagen. Regen komt meestal voor in de vorm van korte  regenbuien of onweersbuien (zoals vorig jaar tijdens de Formule 1 race van Nederland). De luchtvochtigheid ligt meestal tussen de 70% en 80%, wat enigszins benauwd of drukkend kan aanvoelen, vooral op warmere dagen.

Zon

Hoewel de dagen tegen het einde van augustus iets korter worden, heeft Zandvoort nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid zonneschijn. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n 6 tot 7 zonuren per dag. De zon heeft met een UV-index van 5 een nog steeds behoorlijke kracht dit weekend.

Wind

Zandvoort, gelegen aan de Noordzee, staat bekend om zijn zeebries. Eind augustus is er meestal een matige wind van ongeveer 15 tot 20 km/u, vaak uit het westen of noordwesten. Deze zeebries kan voor wat afkoeling zorgen op warmere dagen. In de herfst zorgt een zeebries juist voor buien (kustconvergentie). Voor de coureurs kan een zeebries een extra uitdaging vormen, doordat de wind ineens een andere richting krijgt en meestal ook aantrekt.

Kenmerken van de baan

Veel mensen zullen het circuit van Zandvoort pas kennen sinds de Formule 1 er in 2021 weer is neergestreken, maar het circuit heeft een veel langere historie.

Historie

Circuit Zandvoort opende zijn deuren in 1948, kort na de Tweede Wereldoorlog. Het werd aanvankelijk gebouwd op de wegen die door de duinen liepen, met het doel om zowel nationale als internationale autosportevenementen te organiseren. Al snel groeide het uit tot een belangrijke locatie voor autosport, en in 1952 werd de eerste Formule 1 race van Nederland gehouden op het circuit.

Gedurende de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig was Circuit Zandvoort een vaste stop op de Formule 1-kalender. Het circuit heeft legendarische races gezien met iconische winnaars zoals Jim Clark, Jackie Stewart, Niki Lauda en James Hunt. De Grand Prix van Nederland bleef een jaarlijks terugkerend evenement tot 1985, toen financiële problemen en veiligheidskwesties leidden tot het vertrek van de Formule 1 uit Zandvoort. Door het succes van Max Verstappen keerde het circuit in 2020 weer terug op de kalender. Deze race werd door de coronapandemie nog afgelast, maar een jaar later ging de race wel door. Sinds de terugkeer van Zandvoort op de kalender was het telkens Max Verstappen die aan de haal ging met de zege.

Technische kenmerken

Het huidige Circuit Zandvoort is 4,259 kilometer lang en heeft 14 bochten. De baan staat bekend om zijn technische moeilijkheidsgraad en de uitdagende hoogteverschillen, met enkele beruchte bochten, namelijk:

  • Tarzanbocht: De eerste bocht van het circuit, genaamd de Tarzanbocht, is een scherpe rechterbocht die volgt op het start/finish rechte stuk. Deze bocht is vaak het toneel van inhaalacties.
  • Scheivlak: Een snelle rechterbocht die naar beneden afdaalt. Dit is een van de meest uitdagende secties van het circuit vanwege de combinatie van snelheid en hoogteverschillen.
  • Hans Ernstbocht: Een scherpe chicane aan het einde van het circuit, waar veel coureurs hun inhaalpogingen inzetten voor een laatste kans om posities te winnen voordat ze het rechte stuk opgaan.
  • Arie Luyendykbocht: De laatste bocht van het circuit, vernoemd naar de Nederlandse coureur Arie Luyendyk. Dit is een snelle kombocht met een hellingsgraad van 18 graden, die in 2020 werd toegevoegd voor de Formule 1. De bocht maakt het mogelijk om vol gas het rechte stuk op te gaan.
Circuit Formule 1 race van Nederland 2024
Circuit Formule 1 race van Nederland 2024

Weersverwachting Formule 1 race van Nederland 2024

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 23 augustus. Om 12:30 uur gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Het is overwegend bewolkt en er is kans op regen. De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond een waarde van 20°C. Het grootste aandachtspunt is de wind, die waait namelijk krachtig tot hard, windkracht 6-7 uit het zuidwesten. Windstoten kunnen oplopen tot 80 km/u (enkele weermodellen berekenen nog iets hogere windsnelheden)! Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 16:00 uur). De wind neemt langzaam maar zeker af naar een (vrij) krachtige windkracht 5-6, met windstoten tot 55 km/u. Het kwik ligt nog steeds rond 20°C. Het is waarschijnlijk droog en er komt meer ruimte voor de zon.

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 14:00 uur van de Formule 1 race van Nederland 2024
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 14:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 17:00 uur van de Formule 1 race van Nederland 2024
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 17:00 uur

3e vrije training en kwalificatie

Onzekerheid

Een frontale zone (golvend koufront) ligt zaterdag waarschijnlijk voor de westkust van de Benelux en beweegt langzaam oostwaarts. Bij deze frontale zone hoort ook de nodige regen. Verschillende weermodellen berekenen een verschillend scenario. ECMWF heeft de de frontale zone een stuk westelijker dan ICON. GFS zit tussen beide modellen in. In het scenario van ECMWF blijft het een groot deel van de zaterdag droog in Zandvoort en wordt aan de zuidoostflank van het lagedrukgebied met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd. Volgens ICON regent het juist een groot deel van de dag. Bij GFS regent het in de ochtend, maar is het in de middag droog.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 11:00 uur van de Formule 1 race van Nederland 2024
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 11:00 uur
ICON berekent de neerslagzone intensiever en oostelijker
GFS berekent net voor de frontale zone lichte tot matige (mot)regen

Verwachting

Op zaterdag 24 augustus vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 11:30 uur) zien we een temperatuur van ongeveer 20°C. Vooralsnog gaan we er vanuit dat de derde vrije training nat verloopt en dat de wind zuidwestelijk is (4 Bft). We gaan er ook vanuit dat de kwalificatie, die om 15:00 uur begint, nat gaat verlopen, maar dus wel met de nodige onzekerheid. De thermometer wijst een waarde van 19°C aan. De zuidwestelijke wind blijft matig. In het scenario van ECMWF is het droog, komt de wind uit het zuiden en klimt het kwik tot 23°C.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 14:00 uur van de Formule 1 race van Nederland 2024
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 14:00 uur
ICON berekent de neerslagzone nog steeds oostelijker
Bij GFS verbrokkelt de neerslagzone

Formule 1 race van Nederland 2024

Op zondag 25 augustus wordt de Formule 1 race van Nederland 2024 gereden. De lichten gaan uit om 15:00 uur. De Formule 1 race van Nederland 2024 verloopt door de invloed van een uitloper van het Azorenhoog zeer waarschijnlijk droog, met een afwisseling van zon en wolken. Het wordt 17-18°C en de west-zuidwestenwind is matig van kracht (3-4 Bft).

Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Nederland 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Nederland 2024

Banden Formule 1 race van Nederland 2024

De teams hebben, los van de intermediates en full wets die vrijdag en zaterdag waarschijnlijk nodig zullen zijn, voor de Formule 1 race van Nederland 2024 de beschikking over de hardste 3 compounds. Dus C1 is de harde band dit weekend en C3 de zachte band.

Het belooft een spannend raceweekend te worden, met de weergoden die het de coureurs vrijdag en zaterdag niet makkelijk maken. Dit maakt het voor zondag ook niet makkelijk, de teams zullen minder data vergaren in de trainingssessies dan ze hopen. Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Nederland 2024!

Banden Formule 1 race van Nederland 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Nederland 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken