0

Het was snel inpakken voor de Formule 1 teams in Zandvoort, want dit weekend staat de Formule 1 race van Italië 2024 alweer op het programma. Spelen de weersomstandigheden net zo’n grote rol als afgelopen week in Nederland?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Monza

De Formule 1 race van Italië 2024 wordt gereden op het circuit Autodromo Nazionale Monza. Het circuit ligt, de naam zegt het al, in Monza, in de regio Lombardije, in het noorden van Italië. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten qua temperatuur, neerslag, zonneschijn en wind in deze tijd van het jaar. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Monza onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa).

Temperatuur

Eind augustus en begin september verloopt doorgaans warm in Monza, de temperatuur begint langzaam maar zeker af te nemen. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur ligt tussen 25 en 28°C, maar tropische temperaturen van meer dan 30°C komen ook voor. ’s Nachts koelt het af tot gemiddeld 15-18°C.

Neerslag

Augustus en september verlopen in Monza relatief nat, met 70-80 mm, in ongeveer 5 dagen. Dit geeft ook meteen aan dat regen meestal in de vorm van korte regenbuien of onweersbuien valt. De luchtvochtigheid ligt meestal tussen de 60% en 80%, wat enigszins benauwd kan aanvoelen, vooral op warmere dagen.

Zon

Gemiddeld zijn er in Monza eind augustus en begin september ongeveer 7 tot 8 zonuren per dag. De zon heeft met een UV-index van 6 een behoorlijke kracht dit weekend.

Wind

Monza ligt in een relatief beschut gebied, waardoor de wind doorgaans zwak tot matig is. De gemiddelde windsnelheid ligt rond 10 tot 15 km/u, een matige windkracht 3 dus. Bij (de outflow van) onweersbuien kan de wind natuurlijk wel kortstondig pieken.

Kenmerken van de baan

Het Autodromo Nazionale Monza, vaak simpelweg Monza genoemd, is een van de meest iconische racecircuits ter wereld. Gelegen in de Parco di Monza, net ten noorden van Milaan, Italië, staat het circuit bekend om zijn rijke geschiedenis, hoge snelheden en spannende races. Monza wordt ook wel de “Temple of Speed” genoemd en is de thuisrace van Ferrari.

Historie

Het Autodromo Nazionale Monza werd geopend in 1922 en is daarmee een van de oudste racecircuits ter wereld. Het werd gebouwd in slechts 110 dagen, in een tijd waarin de autosport zich snel aan het ontwikkelen was in Europa. Monza was het derde permanente circuit ter wereld, na Brooklands in Engeland en Indianapolis in de Verenigde Staten.
Monza werd snel een vaste waarde in de wereld van de autosport en was vanaf het begin gastheer van de Formule 1 race van Italië. Deze race is elk jaar op Monza gehouden, sinds de oprichting in 1950, met uitzondering van 1980 toen het evenement tijdelijk werd verplaatst naar Imola. De bijnaam van het circuit, “La Pista Magica” (Het Magische Circuit), weerspiegelt de speciale plaats die het inneemt in de harten van coureurs en fans.

Technische kenmerken

Monza staat bekend om zijn hoge snelheden en lange rechte stukken. De huidige lay-out is 5,793 kilometer lang en bevat 11 bochten. De mix van lange rechte stukken en uitdagende bochten maakt het circuit tot een van de snelste in de Formule 1-kalender, met gemiddelde snelheden die vaak de 250 km/u overschrijden.

Belangrijke secties

  • Rettifilo Tribune: Het start/finish rechte stuk is een van de langste rechte stukken in de Formule 1. Hier bereiken auto’s vaak hun hoogste snelheden voordat ze scherp moeten remmen voor de eerste chicane.
  • Variante del Rettifilo: De eerste chicane na het rechte stuk is een van de belangrijkste inhaalmogelijkheden op het circuit. Het is ook een plek waar veel incidenten plaatsvinden, vooral tijdens de start van een race.
  • Curva Grande: Na de eerste chicane leidt de baan naar de Curva Grande, een snelle rechterbocht waar coureurs vol gas doorheen gaan.
  • Lesmo 1 en 2: Deze twee opeenvolgende rechterbochten, bekend als de Lesmo-bochten, zijn technisch uitdagend voor de coureurs.
  • Variante Ascari: Een complexe chicane met drie bochten, waar de coureurs op hoge snelheid doorheen razen. Het is een cruciaal deel van het circuit waar fouten duur kunnen zijn.
  • Curva Parabolica (nu Curva Alboreto): De laatste bocht van het circuit, een lange rechterbocht die uitmondt op het rechte stuk. Het is een van de meest iconische bochten in de Formule 1 en is cruciaal voor het behalen van een snelle rondetijd.
Circuit Formule 1 race van Italië 2024
Circuit Formule 1 race van Italië 2024

Weersverwachting Formule 1 race van Italië 2024

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 30 augustus. Om 13:30 uur gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Een hogedrukgebied zorgt voor zonnig weer en de temperatuur ligt rond een waarde van 33°C. De wind is zwak tot matig en waait uit het zuiden tot zuidoosten. Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 17:00 uur). De weersomstandigheden verschillen niet veel van de 1e vrije training, het is nog steeds 33°C bij een zwakke tot matige zuidoostenwind. Er zal iets meer middelbare bewolking aanwezig zijn, maar het blijft gewoon droog.

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 14:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 17:00 uur

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 31 augustus vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 12:30 uur) zien we opnieuw een temperatuur van ongeveer 33°C. Het is overwegend zonnig, maar er kan ook wat hoge bewolking aan de hemel staan. De wind is zwak en komt uit een zuidelijke richting (2 Bft). De kwalificatie, die om 16:00 uur begint, zal droog gaan verlopen. Vriendelijke stapelwolken wisselen elkaar af. De thermometer wijst een waarde van 33-34°C aan. De wind blijft zwak en waait uit het zuiden tot zuidwesten.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 14:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 17:00 uur

Formule 1 race van Italië 2024

Op zondag 1 september wordt de Formule 1 race van Italië 2024 gereden. De lichten gaan uit om 15:00 uur. De Formule 1 race van Italië 2024 verloopt waarschijnlijk droog, met een afwisseling van zon en wolken. Richting de Alpen gaan wel een aantal regen- en onweersbuien ontstaan, maar het is niet de verwachting dat deze buien Monza bereiken. Het wordt ongeveer 33°C en de zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig van kracht (2-3 Bft).

Weersverwachting ECMWF Formule 1 race van Italië 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Italië 2024

Banden Formule 1 race van Italië 2024

De teams hebben voor de Formule 1 race van Italië 2024 de beschikking over de zachtste 3 compounds. Dus C3 is de harde band dit weekend en C5 de zachte band.

Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Italië 2024!

Banden Formule 1 race van Italië 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Italië 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken