0

Dit weekend staat de Formule 1 race van België 2024 op het programma. Het is de laatste race voordat we de zomerstop ingaan. Voor een aantal teams lijkt de zomerstop niet snel genoeg te kunnen komen. De zomer verloopt in de Benelux tot nu toe behoorlijk wisselvallig. Gaat de Formule 1 race van België 2024 ook wisselvallig verlopen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Spa-Francorchamps

De Formule 1 race van België 2024 wordt gereden op het legendarische circuit Spa-Francorchamps. Het circuit ligt in de gemeente Stavelot, in de provincie Luik in België. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten qua temperatuur, neerslag, zonneschijn en wind in deze tijd van het jaar. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Stavelot onder een gematigd zeeklimaat (Cfb).

Temperatuur

Eind juli bevindt Stavelot zich midden in de zomer, wat betekent dat de temperaturen aangenaam zijn. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur ligt rond de 22 graden Celsius (warmste maand van het jaar), hoewel het (tijdens hittegolven) kan oplopen tot boven de 30 graden Celsius. In de nachten koelt het gemiddeld af tot en graad of 12.

Neerslag

Juli is de natste maand van het zomerhalfjaar (april tot en met september). Stavelot ontvangt in deze maand gemiddeld 100 mm neerslag, in ongeveer 12.5 dagen. Regen komt meestal voor in de vorm van korte, hevige regenbuien of onweersbuien, meestal in de namiddag en vroege avond.

Zon

Juli biedt Stavelot lange dagen met veel zonneschijn. Met een som van 200 zonuren is juli de zonnigste maand van het jaar. Gemiddeld zijn er ongeveer 6 tot 7 zonuren per dag. De zon heeft met een UV-index van 7 een behoorlijke kracht dit weekend.

Wind

De wind in Stavelot eind juli is meestal zwak tot matig, met gemiddelde snelheden variërend van 10 tot 15 km/u. De windrichting varieert, maar westenwinden zijn het meest voorkomend.

Kenmerken van de baan

Het Circuit van Spa-Francorchamps, gelegen in de Belgische Ardennen, wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste en meest uitdagende racecircuits ter wereld. Deze legendarische baan heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn unieke lay-out en veeleisende bochten.

Historie

Het Circuit van Spa-Francorchamps werd voor het eerst geopend in 1921 en was oorspronkelijk een driehoekig parcours dat gebruik maakte van openbare wegen tussen de steden Francorchamps, Malmedy en Stavelot. De eerste race was een motorfietsevenement, en in 1925 werd de eerste autorace georganiseerd. Het circuit groeide snel in populariteit en werd een belangrijke locatie voor motorsportevenementen, waaronder de Formule 1, 24 uur van Spa en vele andere prestigieuze races.

Technische kenmerken

Het huidige Spa-Francorchamps-circuit is 7,004 kilometer lang en heeft 19 bochten. Het circuit is beroemd om zijn uitdagende hoogteverschillen en snelle bochtencombinaties. Het staat bekend als een “rijderscircuit” omdat de kwaliteiten van de coureurs het verschil kan maken.

  • Eau Rouge en Raidillon: Deze iconische sectie van het circuit is misschien wel de meest beroemde bochtencombinatie ter wereld. De coureurs rijden bergaf door Eau Rouge en vervolgens steil omhoog door Raidillon, waarbij ze extreem hoge snelheden bereiken. De combinatie van de compressie en de stijging maakt deze bochten uiterst uitdagend en spectaculair.
  • Les Combes: Na het lange rechte stuk van Kemmel, waar auto’s hun topsnelheden bereiken, komen de coureurs aan bij de technische bochtencombinatie van Les Combes.
  • Pouhon: Een snelle linkerbocht die coureurs vol gas nemen, wat een test is voor de aerodynamische grip (en het zelfvertrouwen van de bestuurder).
  • Blanchimont: Een extreem snelle linkerbocht aan het einde van het circuit, waar de coureurs met hoge snelheid insturen.
Circuit Formule 1 race van België 2024
Circuit Formule 1 race van België 2024

Weersverwachting Formule 1 race van België 2024

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 26 juli. Om 13:30 uur gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Het is overwegend bewolkt en er kan een enkele lichte regenbui overtrekken. De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond een waarde van 20°C. Er staat een matige wind uit een westelijke richting (3 Bft). Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 17:00 uur). Het kwik ligt nog steeds rond 20°C. Er kan nog steeds lichte regen vallen en qua wind en bewolking verandert er niet veel.

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 14:00 uur onze tijd
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 17:00 uur

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 20 juli vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 12:30 uur) zien we een temperatuur van ongeveer 17°C. Dit heeft alles te maken met de aanwezigheid van bewolking. Uit de bewolking valt ook de nodige regen. Dit hoort allemaal bij een (golvend) koufront. Er staat maar weinig wind. Tijdens de kwalificatie, die om 16:00 uur begint, zal het erom spannen of het al droog is. Het koufront beweegt naar het oosten, maar het lijkt er op dit moment op dat de neerslag de regio pas na het einde van de kwalificatie verlaat. Het ziet er op dit moment dus naar uit dat de coureurs in natte omstandigheden gaan kwalificeren. De thermometer wijst een waarde van 16°C aan. De wind waait zwak tot matig uit een noordwestelijke richting.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 14:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 17:00 uur

Formule 1 race van België 2024

Op zondag 21 juli wordt de Formule 1 race van België 2024 gereden. De lichten gaan uit om 15:00 uur. Op zondag schuift een hogedrukgebied over de regio. De Formule 1 race van België 2024 verloopt dus zeer waarschijnlijk droog, met zon en wolken die elkaar afwisselen. Het wordt 19-20°C (een stuk warmer dan de rest van het weekend) en de west-noordenwind is zwak tot matig van kracht (2-3 Bft).

Weersverwachting Formule 1 race van België 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van België 2024

Banden Formule 1 race van België 2024

De teams hebben, los van de intermediates en full wets die waarschijnlijk gebruikt zullen worden, voor de Formule 1 race van België 2024 de beschikking over de middelste 3 compounds. Dus C2 is de harde band dit weekend en C4 de zachte band.

Het belooft een spannend raceweekend te worden, met de weergoden die het de coureurs opnieuw niet makkelijk maken. Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van België 2024!

Banden Formule 1 race van België 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van België 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen