2

De coureurs hebben Europa achter zich gelaten, komend weekend staat de Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024 op het programma. De afgelopen jaren waren de smalle straten van Bakoe vaak het toneel van spannende races met onverwachte uitslagen. Een fout is snel gemaakt, zeker als het weer voor extra moeilijkheden zorgt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Bakoe

De Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024 wordt gereden op het Bakoe City Circuit. Het circuit ligt, de naam zegt het al, in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten qua temperatuur, neerslag, zonneschijn en wind in deze tijd van het jaar. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Bakoe onder een koud steppeklimaat (BSk).

Temperatuur

In september begint de zomerse hitte in Bakoe af te nemen, maar het blijft vrij warm. Gemiddeld liggen de temperaturen overdag tussen de 24°C en 28°C, met uitschieters die soms hoger kunnen zijn in de eerste helft van de maand. Het septemberrecord staat op 39,4°C. De nachttemperaturen dalen naar gemiddeld 18°C tot 21°C.

Neerslag

Bakoe is een droge stad en krijgt in september slechts een kleine hoeveelheid neerslag. Gemiddeld valt er in deze maand ongeveer 15-20 mm regen, verspreid over twee dagen. Het komt zelden voor dat regen een dag helemaal bederft; regenbuien zijn meestal kort en licht.

De luchtvochtigheid is relatief laag, variërend van 50% tot 65%, waardoor het niet heel drukkend aanvoelt.

Zon

Bakoe staat bekend om zijn vele zonnige dagen, en september is daarop geen uitzondering. De stad geniet in deze maand van ongeveer 8 tot 10 uur zon per dag.
De dagen beginnen echter iets korter te worden naarmate de maand vordert, met een afname van het aantal daglichturen. Toch blijft de zon prominent aanwezig, een volledig bewolkte dag is in deze tijd van het jaar zeldzaam.

Wind

Een uniek aspect van het klimaat van Bakoe is de constante wind. Bakoe staat bekend als de “Stad van de Winden” vanwege de twee dominante winden: de koelere zeewind genaamd Khazri (noordelijke wind), en de Warme woestijnwind genaamd Gilavar (zuidelijke wind).

  • Khazri: Deze noordelijke wind brengt koele, frisse lucht vanuit de Kaspische Zee en kan de temperatuur aanzienlijk doen dalen. In september is deze wind meestal milder dan in de winter, maar het kan nog steeds zorgen voor een aangename afkoeling op warme dagen.
  • Gilavar: Deze zuidelijke wind brengt warmere lucht en kan de temperatuur doen stijgen, hoewel dit in september minder gebruikelijk is dan in de zomermaanden.

Kenmerken van de baan

De Formule 1 race van Azerbaidjan 2024 wordt gereden op het Bakoe City Circuit. Het circuit, ook wel bekend als het Baku City Circuit, is een relatief nieuw, maar inmiddels toch wel iconisch stratencircuit op de Formule 1-kalender. Dit uitdagende parcours slingert zich door de straten van Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, en biedt een mix van hoge snelheid, krappe bochten, en historische bezienswaardigheden. Sinds de introductie in 2016 heeft het circuit een reputatie opgebouwd als een van de meest onvoorspelbare en spannende circuits in de Formule 1.

Historie

Het Bakoe City Circuit werd ontworpen door de beroemde Formule 1-ontwerper Hermann Tilke en werd voor het eerst gebruikt voor de Grand Prix van Europa in 2016. Een jaar later werd het hernoemd naar de Formule 1 race van Azerbeidzjan, een vaste naam op de F1-kalender. Bakoe had de ambitie om zichzelf op de kaart te zetten als een wereldstad, en het organiseren van een Formule 1-race was een belangrijk onderdeel van deze strategie.

De keuze voor een stratencircuit midden in het historische hart van de stad, gecombineerd met moderne architectuur, was een slimme zet. Het circuit trekt fans en coureurs aan vanwege de unieke combinatie van snelheid en techniek, maar ook vanwege de prachtige omgeving, met het oude stadscentrum en de iconische Flame Towers op de achtergrond.

Technische kenmerken

Het Bakoe City Circuit is een van de langste circuits op de Formule 1-kalender, met een lengte van 6,003 kilometer per ronde. Dit maakt het na Spa-Francorchamps (België) het op één na langste circuit in de Formule 1. Coureurs moeten 51 ronden afleggen, wat de totale raceafstand brengt op ongeveer 306 kilometer.

Op het lange rechte stuk langs de Kaspische Zee, bereiken de coureurs een snelheid van meer dan 350 km/h, wat het een van de snelste secties van de F1-kalender maakt. Dit rechte stuk strekt zich uit over ongeveer 2,2 kilometer en biedt volop inhaalmogelijkheden, vooral bij het ingaan van bocht 1, aan het begin van de pitstraat. Ook bocht 3 wordt vaak gekozen als inhaalmoment.

Met name in de oude binnenstad van Bakoe vinden we een paar pittige secties. De passage rond het historische Maiden Tower en door de smalle straten van de Icherisheher (de oude binnenstad) is een van de meest uitdagende delen van het circuit. Bochten zoals bocht 8 en bocht 9 zijn slechts enkele meters breed!

Een ander interessant aspect van het Bakoe City Circuit is het verschil in hoogte over het parcours. Het circuit stijgt aanzienlijk in het oude stadsdeel, wat extra uitdaging toevoegt aan de toch al krappe bochtensectie. Daarnaast is de grip op het circuit een belangrijk punt, omdat de straten van Bakoe normaal worden gebruikt door verkeer, wat betekent dat het oppervlak vaak gladder is dan op permanente circuits.

Circuit Formule 1 race van Azerbeidjan 2024
Circuit Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024

Weersverwachting Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024

Bakoe ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 12:00 uur, dan is het in Bakoe twee uur later en dus 14:00 uur.

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 13 september. Om 11:30 uur onze tijd (13:30 uur lokale tijd) gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Zon en wolken wisselen elkaar af en de temperatuur ligt rond een waarde van 29°C. De wind is matig, windkracht 4, en waait uit het noordoosten. Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). De temperatuur is over zijn hoogtepunt heen en zakt tot een graad of 26. De noordoostenwind zwakt iets af, maar blijft matig (3 Bft).

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 11:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 14:00 uur

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 14 september vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 10:30 uur) zien we een temperatuur van ongeveer 26°C. In vergelijking met vrijdag staat er meer bewolking aan de hemel en er is kans op een enkele lichte regenbui. De wind is matig en komt uit een noord- tot noordoostelijke richting (3-4 Bft). De kwalificatie, die om 14:00 uur begint, zal waarschijnlijk droog gaan verlopen. Wolken en zon wisselen elkaar af. De thermometer wijst een waarde van 26°C aan. De wind blijft matig en waait uit het noordoosten.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 11:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor kwalificatie van de Formule 1 race van Azerbeidjan 2024
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 14:00 uur

Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024

Op zondag 15 september wordt de Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024 gereden. De lichten gaan uit om 13:00 uur. De Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024 verloopt droog, met veel ruimte voor de zon. Het wordt ongeveer 24°C en de noordoostelijke wind is matig van kracht (3-4 Bft).

Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Azerbeidjan 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024

Banden Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024

De teams hebben voor de Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024 de beschikking over de zachtste 3 compounds. Dus C3 is de harde band dit weekend en C5 de zachte band.

Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024!

Banden Formule 1 race van Azerbeidjan 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Azerbeidzjan 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken