0

Dit weekend staat de Formule 1 race van Hongarije 2024 op het programma. Het is de op een na laatste race voordat we de zomerstop ingaan. Afgelopen races hadden de weersomstandigheden een behoorlijk grote invloed op de wedstrijd. Gaat dat dit weekend ook weer zo zijn?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Boedapest

De Formule 1 race van Hongarije 2024 vindt plaats in Mogyoród, een stadje op 15 kilometer van Boedapest. Voor het gemakt pakken we de klimatologische gegevens van Boedapest er daarom bij. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten qua temperatuur, neerslag, zonneschijn en wind in deze tijd van het jaar. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Boedapest onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Boedapest is de noordelijkst gelegen grote stad met dit klimaat.

Temperatuur

In juli is Boedapest op zijn warmst. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur ligt rond de 27 tot 30 graden Celsius. Tijdens hittegolven kan de temperatuur zelfs oplopen tot boven de 35 graden Celsius. Het hitterecord staat op 40.7°C (20 juli 2007)! De nachttemperaturen zijn dan wel weer aangenaam en koelen af tot ongeveer 16 tot 20 graden Celsius, wat zorgt voor een welkome verfrissing.

De luchtvochtigheid in juli kan variëren, maar ligt meestal tussen de 50% en 70%. Hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kunnen het soms benauwd maken, vooral tijdens de middaguren.

Neerslag

Juli is niet alleen de warmste maand van het jaar, maar ook de natste. Boedapest ontvangt in deze maand gemiddeld 75 mm neerslag, in ongeveer 6 dagen. Regen komt meestal voor in de vorm van korte, hevige regenbuien of onweersbuien, die de warmte kunnen doorbreken en voor tijdelijke verkoeling zorgen.

Zon

Juli biedt Boedapest lange dagen met veel zonneschijn. Gemiddeld zijn er ongeveer 10 tot 11 zonuren per dag. De zon schijnt fel (UV-index is gemiddeld 6), dus het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de UV-straling door goed te smeren.

Wind

De wind in Boedapest in juli is meestal zwak tot matig, met een gemiddelde snelheid van ongeveer 10 tot 15 km/u. Bij onweersbuien kan de wind uiteraard wel kortstondig pieken.

Kenmerken van de baan

De Hungaroring, gelegen nabij Boedapest in Hongarije, is een van de meest iconische en technisch uitdagende circuits in de wereld van de autosport. Dit circuit is de thuisbasis van de Formule 1 race van Hongarije 2024 en heeft een rijke geschiedenis en unieke kenmerken die het onderscheiden van andere racebanen.

Historie

De Hungaroring werd in 1986 geopend en was toen het eerste circuit achter het IJzeren Gordijn dat een Formule 1-race organiseerde. Dit was een historische mijlpaal en markeerde de entree van de Formule 1 in Centraal- en Oost-Europa. Sindsdien is het circuit een vaste waarde op de Formule 1-kalender gebleven.

Technische kenmerken

De Hungaroring heeft een lengte van 4,381 kilometer en bestaat uit 14 bochten. Het is een technisch uitdagend circuit dat bekend staat om zijn bochtige en smalle lay-out, waardoor inhalen moeilijk is. De baan wordt vaak vergeleken met een kartbaan op ware grootte vanwege het bochtige karakter en het gebrek aan lange rechte stukken.

Circuit Formule 1 race van Hongarije 2024
Circuit Formule 1 race van Hongarije 2024

Weersverwachting Formule 1 race van Hongarije 2024

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 19 juli. Om 13:30 uur gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. We zien een afwisseling van zon en wolken. De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond een tropische waarde van 32°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit een noordelijke richting (2-3 Bft). Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 17:00 uur). Het kwik ligt nog steeds rond 32°C. Het blijft droog en qua wind en bewolking verandert er niet veel.

GFS komt zelfs met een maximumtemperatuur van 34°C op vrijdag.
Geen neerslag verwacht door GFS of andere weermodellen.

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 20 juli vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 12:30 uur) zien we een temperatuur van ongeveer 30°C. De zon heeft het door middelhoge en hoge bewolking best lastig, maar het is droog. Dit alles bij een matige noord- tot noordwestenwind (3 Bft). Tijdens de kwalificatie, die om 16:00 uur begint, zien we een aantal lichte tot matige buien vanuit het zuidwesten naderen. Het is op dit moment nog onzeker of deze buien het circuit inderdaad bereiken, maar meerdere weermodellen geven hier wel een signaal voor. De thermometer wijst een waarde van 29°C aan (afhankelijk van de hoeveelheid bewolking). De wind blijft matig, maar draait richting het noordwesten tot westen.

Verwachting volgens ICON voor zaterdag 17:00 uur.

Formule 1 race van Hongarije 2024

Op zondag 21 juli wordt de Formule 1 race van Hongarije 2024 gereden. De lichten gaan uit om 15:00 uur. De Formule 1 race van Hongarije 2024 verloopt waarschijnlijk droog, met ruimte voor de zon. Maar opnieuw kunnen we een enkele lichte bui niet helemaal uitsluiten. De kans op onweer is overigens zowel op zaterdag als zondag nihil. Het wordt ongeveer 30°C (opnieuw afhankelijk van de hoeveelheid bewolking) en de wind is zwak en variabel.

Verwachting volgens GFS voor de Formule 1 race van Hongarije 2024
GFS komt met 33°C op zondag, maar onderschat vaak de bewolking.
Verwachting volgens GFS voor de Formule 1 race van Hongarije 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Hongarije 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Hongarije 2024, met een enkele lichte regenbui in de buurt van het circuit.

Banden Formule 1 race van Canada 2024

De teams hebben (los van de intermediates en full wets die waarschijnlijk niet gebruikt zullen worden) voor de Formule 1 race van Hongarije 2024 de beschikking over de zachtste 3 compounds. Dus C3 is de harde band dit weekend en C5 de zachte band.

Het belooft een spannend raceweekend te worden, met de weergoden die de coureurs eindelijk weer eens goed gezind zijn (alleen een kleine kans op een bui die verkoeling brengt). Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Hongarije 2024!

Banden Formule 1 race van Hongarije 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Hongarije 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen