Wat is de convectietemperatuur?
U heeft er ongetwijfeld al eens van gehoord als u op onze weersite een onweersverwachting leest. Daarin staat vaak dat het van belang is dat de convectietemperatuur behaald wordt, maar wat is dat nu precies en wat is het belang voor het ontstaan van onweersbuien? En heeft deze parameter nog andere toepassingen binnen de meteorologie?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestream op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Wat is de convectietemperatuur?
De convectietemperatuur is de temperatuur die nodig is aan het aardoppervlak om stapelwolken te laten ontstaan via atmosferische convectie. Deze hangt af van de temperatuur en het vochtgehalte aan de grond en op enige hoogte. De onderstaande figuur toont verschillende situaties (soundings) waarin de convectietemperatuur al dan niet bereikt wordt. Het bepalen van de convectietemperatuur gebeurt steeds door vanuit het dauwpunt aan het aardoppervlak een parallelle lijn (linkse groene lijn) te trekken aan de mixing ratio lijn. Op de kruising met de lijn van de luchttemperatuur (rood) moet de temperatuur droog adiabatisch opnieuw worden opgewarmd (rechtse groene lijn). Wanneer deze lijn vervolgens het aardoppervlak terug bereikt, is de convectietemperatuur bepaald. In de onderstaande figuur ligt de convectietemperatuur steeds rond 8 à 9 graden.
- Hoe stelt een meteoroloog een weerbericht op? Lees er meer over in dit boek!
In de eerste deelfiguur ligt de convectietemperatuur rechts van de rode lijn. Dit wil zeggen dat de deze temperatuur niet bereikt wordt en stapelwolken (en onweersbuien) niet op deze manier kunnen ontstaan. Dit kan opgelost worden op twee manieren. Enerzijds kan een hogere temperatuur zorgen voor het bereiken van de convectietemperatuur. Anderzijds zorgt extra vocht in de onderste lagen voor een lagere CCL of convective condensation level. Dit resulteert bijgevolg in een lagere convectietemperatuur. De CCL is de hoogte van de wolkenbasis van stapelwolken die ontstaan door convectie vanaf de grond. De andere voorbeelden op de figuur zijn steeds varianten.
- Meer weten over atmosferische instabiliteit?
Wanneer gebruiken we de convectietemperatuur?
De convectietemperatuur is niet altijd de belangrijkste factor voor het vormen van bewolking of buien. Stapelwolken worden echter altijd gevormd op basis van deze soort van atmosferische convectie. Wanneer buien of onweersbuien ontstaan vanop enige hoogte (dus boven de stabiele grenslaag), dan speelt de temperatuur aan het aardoppervlak geen rol meer. De bui haalt dan immers de energie van de warmte hogerop in de atmosfeer. Zoals eerder gesteld, kan men het ontstaan van stapelwolken aflezen op een sounding. Er bestaan ook andere methodes voor het visualiseren hiervan. Zo toont onderstaande figuur de convectietemperatuur op een kaart.
- Zorg dat u droog blijft tijdens een stevige bui met behulp van deze stormparaplu!
Sommige linkjes bevatten affiliate