1

Het is al een tijdje 2021, maar ook dit jaar staan er opnieuw wijzigingen gepland in de wereld van de weermodellen. Vorig jaar kreeg GEFS (ensemble van GFS) nog een stevige upgrade. Nu volgt opnieuw een upgrade voor de operationele run en ook andere weermodellen zijn aan de beurt!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Nieuw: ICON-D2

Een eerste upgrade werd doorgevoerd in februari. Daarbij werd COSMO (het fijnmazige weermodel van de Duitse weerdienst) vervangen door ICON-D2. Deze beslaat hetzelfde gebied en heeft een iets fijnere resolutie dan zijn voorganger. Over het algemeen zijn hier ook betere prestaties te verwachten van het nowcastmodel! De upgrade van dit weermodel kan op jouw favoriete weermodellensite bekeken worden!

Een voorbeeld van ICON-D2 voor de maxima van zondag 28 februari.

Amerikaanse weermodel

Daar het ensemble (GEFS) vorig jaar een fikse upgrade kreeg, is het dit jaar opnieuw de beurt aan de operationele run (GFS). De overgang van de vorige versie (15.3) naar de nieuwe versie (16.0) vindt normaal gezien plaats op 17 maart 2021 bij het beginnen van de 12z runs. Hier zijn de verschillen wel groter:

  • Toename van verticale lagen (64 naar 127 lagen)
  • Hogere top van het weermodel (55 km naar 80 km)
  • Verschillende optimalisaties van de fysische vergelijkingen in het weermodel
  • Vermindering van de afwijking van de temperatuur nabij het aardoppervlak
  • Een betere omgang met inversies
  • Snellere identificatie van tropische stormen

Is de nieuwe variant dan beter? Ja! Op dit moment scoort de 10-daagse verwachting van GFS en GFSP zelfs beter dan het Europese weermodel! Deze positieve evaluatie heeft vooral te maken met de weersituatie van begin februari dit jaar, waarbij het weermodel de situatie zeer snel te pakken had.. Ook in het onderzoek van de MEG (Model Evaluation Group) is duidelijk te zien dat GFSv16 beter scoort. Zo is 78% van de voorspellingen accurater op de lange termijn dan de huidige operationele run!

GFSv16 haalt duidelijk een betere score! (NCEP)

Omdat de geplande overgang nadert, is er reeds een testversie beschikbaar in de vorm van GFS// of GFS-parallel run. Deze loopt gelijkmatig met de huidige operationele run en kan eveneens geraadpleegd worden op de meest courante sites voor weerkaarten.

Europese weermodel

Als laatste krijgt ook het Europese weermodel dit jaar een upgrade. Dit is eerder een kleine upgrade, maar wel eentje met grote gevolgen. De upgrade is gepland op 12 mei 2021. Dit is immers noodzakelijk voor de verplaatsing van het weermodel naar de nieuwe supercomputer in Bologna (IT). Daarbij willen ze ook een hogere resolutie creëren (tegen 2025 immers een resolutie van 5km!).

De upgrade houdt twee belangrijke zaken in. In de eerste plaats gaat men over van dubbele precisie naar enkelvoudige precisie. Dit houdt in dat er veel minder cijfers na de komma worden bijgehouden om mee verder te rekenen (overgang van 64 bits naar 32 bits). Dit zorgt ervoor dat het minder rekenkracht kost en vandaar dus de noodzaak van de paragraaf hierboven. Ten tweede wordt het aantal verticale lagen van het ensemble (EPS) gelijk getrokken met de operationele run. Daardoor zullen deze nu allebei 137 verticale lagen hebben. Aan de horizontale resolutie verandert er niets.

In de eerste figuur is duidelijk te zien dat de rode lijn (nieuwe ENS) een lagere foutmarge heeft met betrekking tot de intensiteit van tropische stormen! (ECMWF)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken