0

Tyfoon Gaemi is over Taiwan getrokken met regionaal meer dan 1500 mm regen. Het stormsysteem maakte een unieke lus voor de oostkust van Taiwan veroorzaakt door het bergachtige terrein van het eiland. De storm zorgde ook voor grootschalige overstromingen in de Filipijnen en deed een olietanker met 1.4 miljoen liter stookolie kapseizen. De storm trekt nu over China en zorgt daar voor extreme regen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Tyfoon Gaemi treft Taiwan

Een krachtige tyfoon, Gaemi, is op donderdag in het noordoosten van Taiwan aan land gegaan, waarbij al meer dan 15 mensen om het leven kwamen en honderden anderen gewond raakten, terwijl de autoriteiten financiële markten, scholen en kantoren sloten.

De omstandigheden in Taiwan verslechterden toen Tyfoon Gaemi zware regenval, krachtige windstoten en een gevaarlijke stormvloed bracht. De tyfoon ging aan land in Yilan County met aanhoudende winden tot 205 km/u, wat overeenkomt met een categorie 3 orkaan in de Atlantische Oceaan.

De tyfoon trok donderdag overdag over de Straat van Taiwan voordat hij aan land kwam in de Chinese provincie Fujian. Komende dagen wordt er in China nog meer noodweer verwacht.

Bergen van Taiwan blokkeren storm waardoor deze unieke lus maakt

De snel intensiverende storm werd verwacht uit te groeien tot een supertyfoon (categorie 4/5) voordat deze woensdagmiddag aan land zou komen aan de noordoostkust van Taiwan.

Echter, de storm boog van zijn voorspelde pad af door het bergachtige terrein van Taiwan en bracht meer dan zes uur door voor de kust terwijl het een lus maakte nabij de kust van Hualien voordat het rond middernacht aan land kwam.

De afbuiging (lusvormig pad) werd veroorzaakt door bergen van Taiwan die het windveld van de storm verstoorden. Dit fenomeen is de afgelopen 60 jaar talloze keren gedocumenteerd bij tyfoons die het noordoosten van Taiwan naderen, waarbij verschillende volledige lussen gemaakt worden voordat ze uiteindelijk landinwaarts trokken. Dit wordt ook wel “track deflections” (pad afwijkingen) genoemd.

Taiwan wordt vaak getroffen door tyfoons

Taiwan wordt vaak getroffen door tyfoons en heeft over het algemeen een sterke reputatie in het voorbereiden op de verwoestende winden en regenval die ze met zich mee kunnen brengen, vooral in de steden. De meer risicovolle bevolkingsgroepen bevinden zich in afgelegen en bergachtige gebieden, vooral aan de oostkant van het eiland, waar aardverschuivingen een groot gevaar kunnen vormen.

De meeste Taiwanese steden sloten woensdag scholen en kantoren, terwijl Taiwan Railways enkele sneltreindiensten opschortte. Tientallen vluchten en alle reguliere treindiensten werden eveneens geannuleerd, waarbij drie van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Taiwan (EVA Air, China Airlines en Starlux Airlines) verstoringen aankondigden als gevolg van de tyfoon.

De defensieautoriteiten van Taiwan meldden dat ze de lopende jaarlijkse vijfdaagse Han Kuang War Games moesten aanpassen vanwege de tyfoon. De live-fire oefeningen zijn de grootste jaarlijkse militaire oefeningen in Taiwan, waar de strijdkrachten steeds waakzamer zijn tegen de dreiging van een invasie vanuit China.

Tyfoon treft ook Filippijnen en doet olietanker kapseizen

De storm trof ook de Filippijnen (hoofdstad Manila) met overstroomde straten, sluiting van scholen en overheidskantoren, geannuleerde vluchten zijn en een gesloten beurs. De Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. maakte gewag dat meer dan 770.000 mensen zijn getroffen door de tyfoon.

Gaemi heeft voor de kust van de Filipijnse hoofdstad Manilla gisteren ook een tanker met 1,4 miljoen liter stookolie aan boord doen kapseizen. Er wordt momenteel alles aan gedaan om het lek zo snel mogelijk in te dammen.

Opnieuw extreme regen op weg naar China

Na de passage over de Straat van Taiwan trok Gaemi China binnen als een sterke categorie 1 orkaan met winden van 145 tot 160 km/u. De zwaarste winden troffen de kustgebieden van Fujian, en hevige regen verspreidde zich over Fujian, zuidelijk Zhejiang en Jiangxi. Komend weekend zullen de restanten van Gaemi naar verwachting zware regenval verder noordwaarts brengen naar Henan, Shanxi en Hebei, die recent al zwaar getroffen zijn door overstromingen.

Delen van China worden namelijk al weken geteisterd door extreme regen en dodelijke overstromingen. In de afgelopen twee weken zijn tienduizenden mensen geëvacueerd uit meerdere provincies na dodelijke overstromingen en aardverschuivingen die snelwegen blokkeerden, huizen vernietigden en gewassen en vee verwoestten. Vooral de zuidelijke, centrale en oostelijke delen van het land werden zwaar getroffen, wat leidde tot grote noodhulpinspanningen in een overstromingsseizoen dat ongeveer twee maanden eerder begon dan gebruikelijk.

In de provincie Henan volgden de overstromingen op een periode van verzengende hitte, waardoor essentiële gewassen moeilijk konden worden geteeld en geïrrigeerd. Vervolgens overstroomde extreme regenval tienduizenden hectaren landbouwgrond en dwong meer dan 100.000 mensen om hun huizen te verlaten. Deze dubbele klap van hitte en overstromingen heeft een reeds verwoestende periode van extreem weer in China verlengd. En er lijkt dus nog niet meteen een einde aan te komen.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

24 uren geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

1 dag geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

2 dagen geleden - 4 min. lezen