0

Niet alleen op de Atlantische Oceaan komt het orkaanseizoen op gang, ook in het noordwestelijk deel van de Stille Oceaan gaat het de afgelopen weken flink tekeer. In de tweede helft van juli zorgde zeer zware tyfoon Gaemi voor heel veel schade in de Filipijnen, Taiwan en Oost-China. Momenteel is een volgende zeer zware tyfoon op weg naar Japan. Hoeveel overlast brengt tyfoon Ampil?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Tyfoon Ampil

Oorsprong

Op zaterdag 3 augustus begon het JTWC met het volgen van een gebied met convectie ongeveer 1000 km ten oosten van Kadena Air Base. Het Joint Typhoon Warning Center is een gezamenlijk commando van de Amerikaanse marine en de Amerikaanse luchtmacht in Pearl Harbor, Hawaï. Om 18 UTC dezelfde dag wees het JMA (Japans Meteorologisch Agentschap) het systeem aan als een lagedrukgebied. Slechts zes uur later upgrade het JMA het systeem naar een tropische depressie.

Afzwakken en aansterken

Op woensdag 7 augustus verzwakte de depressie en werd afgemeld door het JMA. De storing lag een paar dagen vrijwel stationair ten zuiden van de Ryukyu-eilanden voordat het systeem op zondag 11 augustus door de JMA opnieuw werd aangewezen als een tropische depressie.

Geboorte van Ampil

Kort daarna begon het JTWC het opnieuw te monitoren en merkte op dat het zich in een marginaal gunstige omgeving voor ontwikkeling bevond, met zeewatertemperaturen van 29-30°C (zie afbeelding onderaan deze blog) en lage verticale windschering (10-15 kn). Op maandag 12 augustus om 07:00 UTC gaf het JTWC een Tropical Cyclone Formation Alert (TCFA) uit voor de disturbance. Een paar uur later markeerden ze het systeem als een tropische depressie en noemden het 08W. Kort daarna merkte het JMA op dat het was geïntensiveerd tot een tropische storm en zo was Ampil geboren.

Op 13 augustus waren 4 systemen tegelijkertijd actief: tropische depressie Maria (linksboven), tropische storm Ampil (linksonder), tropische depressie Son-Tinh (midden-rechts) en tropische depressie 09W (rechtsonder)

Actuele situatie

En dan de actuele situatie. Op donderdag 15 augustus lag Ampil om 12 UTC nabij 31.5°N en 140.8°E. De 10-minuten gemiddelde windsnelheid is 85 knopen, oftewel 155 km/u. De 1-minuut-gemiddelde windsnelheid is 175 km/u. Windstoten lopen op tot boven de 215 km/u! De kerndruk van Ampil is 950 hPa, niet heel laag dus. Het systeem beweegt noordwaarts met zo’n 20 km/u.

Tyfoon Ampil gezien vanuit de ruimte
Tyfoon Ampil gezien vanuit de ruimte (bron: Japan Meteorological Agency, CC BY 4.0)

Verwachting van tyfoon Ampil

De verwachting is dat tyfoon Ampil de komende 36 uur langzaam aan kracht blijft winnen, doordat het over warm zeewater beweegt. Naar verwachting lopen de windstoten tot vrijdag 16 augustus 12 UTC geleidelijk op tot ongeveer 250 km/u. Op dit moment verwachten zowel JMA als JTWC dat Ampil niet aan land komt in Japan, maar vrijdag rond 12 UTC net ten oosten van de prefectuur Chiba langstrekt. Maar aan de bandbreedte van de cirkel (onzekerheid) is te zien dat het niet uitgesloten is dat Ampil een iets westelijker pad volgt, en dan ligt Tokio al heel snel in de vuurlinie.

Verwachting van het pad van Ampil volgens het JMA
Verwachting van het pad van Ampil volgens het JMA (snelheden 10-minuutgemiddelde)
Verwachting van het pad van Ampil volgens het JTWC
Verwachting van het pad van Ampil volgens het JTWC (snelheden 1-minuutgemiddelde)

Mogelijke impact en voorzorgsmaatregelen

Het JMA waarshuwt dat Ampil in sommige delen van Noord- en Oost-Japan kan zorgen voor zeer zware windstoten, hoge golven, zware regenval, overstromingen (in laaggelegen gebieden) en aardverschuivingen. In totaal kan er in 24 uur tijd lokaal 200 mm aan regenwater vallen. De significante golfhoogte kan langs de oostkust van Japan oplopen tot 5-6 meter, wat betekent dat de maximale golfhoogte boven de 10 meter kan uitkomen!

Twee grote luchtvaartmaatschappijen, Japan Airlines en All Nippon Airways, hebben in totaal ongeveer 500 vluchten geannuleerd naar de luchthavens Haneda en Narita in Tokio. Ook het treinverkeer is verstoord. Zes lijnen op het uitgebreide Japanse bullet train-netwerk schorten de diensten tussen bepaalde stations op en waarschuwen voor grote vertragingen op vrijdag, waaronder de belangrijke Tokaido-lijn die Tokio met Osaka verbindt.

Ampil zal naar verwachting zaterdagochtend lokale tijd langzaam maar zeker in kracht gaan afnemen als hij koelere wateren bereikt.

Extreem hoge zeewatertemperaturen in het gebied waar tyfoon Ampil zich bevindt (minimaal 27°C nodig voor aansterken van een tropsiche storm)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken