24 juli 2020 - 5 min. lezen 3 reacties

Het Atlantisch orkaanseizoen is pittig van start gegaan en draait op volle toeren door. Eerder deze week ontstond tropische storm Gonzalo en deze trekt aansterkend naar het westen. Intussen is zijn opvolger alweer op het toneel verschenen. Hanna is vannacht om 5 uur onze tijd een tropische storm geworden en zet snel koers naar Texas.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Achtste tropische storm van het seizoen

Tropische storm Hanna vormde zich de afgelopen dagen boven het warme zeewater van de Golf van Mexico. Het ging allemaal wat sneller dan verwacht door het National Hurricane Center, Hanna is namelijk rap aangesterkt en trekt nu als tropische storm naar het westen.

Tropische storm Hanna trekt naar het west-noordwesten en komt morgen (25 juli) aan land in Texas. (NHC)

Hanna produceert op dit moment windstoten tot 90 km/u, maar ze sterkt nog verder aan voordat ze aan land gaat. Naar verwachting bereikt ze haar hoogtepunt vlak voordat ze aan land gaat, dat is morgen, 25 juli aan het begin van de middag (lokale tijd). Dan zijn er windsnelheden van 100 km/u rond het oog en windstoten tot 130 km/u.

Dat het hoogtepunt van Hanna vlak voor haar “landfall” is, zien we ook vaak terug bij andere stormen. Tropische depressies voeden zich namelijk met behulp van warm zeewater. Zodra deze voedingsbodem weg is, zwakt het systeem langzaam af boven land.

Windschering voorkomt heftiger scenario

Er is een andere factor die verhindert dat Hanna nóg meer kracht wint: de windschering. Bij hoge windschering (het verschil in windsnelheid op verschillende hoogtes) heeft een tropische depressie of storm vaak moeite om zich te organiseren tot één geheel. Bij lage windschering lukt dit wel en kan de depressie sneller groeien.

Ten noordwesten van tropische storm Hanna is er veel windschering (CIMSS).

Hoewel Hanna richting een gebied trekt waar de windschering laag is (minder dan 10 knopen), ligt ze nu op een plek waar er ten noordwesten veel windschering is. Dit belemmert enigszins de groei van Hanna.

Desalniettemin moeten de Amerikaanse staat Texas en het noorden van Mexico zich voorbereiden voor veel wind. Echter, de regenval en de stormvloed die tropische storm Hanna met zich meebrengt kunnen ook desastreuze gevolgen hebben.

Enkele weermodellen berekenen tot en met maandag 27 juli zo’n 300 mm neerslag aan de Texaanse kust. Maar ook landinwaarts kan meer dan 200 mm vallen. In dit gebied zijn er al veel waarschuwingen uitgegeven voor overstromingen. Enerzijds vanwege rivieren die buiten hun oevers treden, anderzijds vanwege lokale overstromingen.

Voor het zuiden van Texas is het niet de eerste keer dat het zo tekeer gaat. Orkaan Harvey volgde in 2017 namelijk hetzelfde pad en zorgde toen voor miljarden euro’s aan schade als gevolg van grootschalige overstromingen.

Vijfde datumrecord van 2020

Een ander bijzondere eigenschap van Hanna is dat ze erg vroeg tot ontwikkeling is gekomen. Nog nooit kwam het tot een achtste tropische storm in het Atlantische orkaanseizoen vóór augustus. Het oude record stond op het hyperactieve orkaanseizoen van 2005 toen de achtste storm met een naam pas op 3 augustus op het toneel verscheen.

Daarmee voegt Hanna zich bij de tropische stormen Cristobal, Edouard, Fay en Gonzalo die eerder in 2020 vergelijkbare records vestigden.

Tropische storm Gonzalo en orkaan Douglas heftiger dan eerder verwacht

Eerder deze week kwamen tropische storm Gonzalo en orkaan Douglas al ter sprake. Laten we even kijken hoe het er nu voorstaat.

De laatste verwachting voor wat betreft tropische storm Gonzalo

Tropische storm Gonzalo lijkt zijn koers iets te hebben verlegd naar het noorden. Dat is gunstig voor de Benedenwindse eilanden, maar minder gunstig voor de eilanden Barbados, Saint Lucia, Granada en Saint Vincent. Die liggen nu precies op het pad van Gonzalo. Er zijn windstoten mogelijk tot 140 km/u. Gonzalo blijkt dus sterker dan eerder deze week werd gedacht.

  • Detecteer de weerparameters en ook de windsnelheden via een digitaal weerstation. Deze WS-5500 Alecto kunnen we aanraden.💨

Ook orkaan Douglas beweegt gestaag verder richting Hawaï. Hij heeft gekozen voor een noordelijkere route, en laat daarbij Hawaï grotendeels links liggen. Douglas is uiteindelijk erg krachtig geworden. Hij heeft zelfs categorie 4 bereikt op de schaal van Saffir-Simpson vanwege een doorstaande wind van 210 km/u. Daarmee is Douglas de eerste “Major Hurricane” van 2020.

Major Hurricane Douglas trekt grotendeels ten noorden van Hawaï langs (NHC)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken