Super Tyfoon Vongfong, de perfecte storm?
Terwijl Europa gebukt gaat onder een in kracht toenemende straalstroom op de Atlantische Oceaan (inclusief storingen met buien en windstoten), moeten ze in de regio rond Japan vrezen voor de Super Tyfoon Vongfong. Het lagedrukgebied is inmiddels uitgegroeid tot een grootschalig systeem met enorme energie.
De trekrichting van dit slechte weer en vermoedelijk ook wind- en waterschade is naar het noorden. Richting de eilanden van en rond Japan. Verwacht wordt dat het systeem Vongfong de komende uren en dagen opnieuw in kracht zal afnemen tot een categorie 2 orkaan met nog steeds de nodige forse windstoten.
- Voeg ons toe op Facebook voor de laatste updates
- Lees ook: noodweer trekt door Benidorm en Granada
Super tyfoon Vongfong in woord en beeld
Eigenlijk moeten we de vergelijking maken met de situatie op de Atlantische Oceaan en de situatie in de Grote of Stille Oceaan. De verschillen zijn enorm. Ondanks een voorspelde El-Ninö in 2014 is het zeewater in de Atlantische Oceaan niet abnormaal warm geworden waardoor systemen (lagedrukgebied) maar met moeite kunnen ontstaan. De windschering trekt enige organisatie aldaar sowieso in flarden.
De situatie in de Grote Oceaan is dan weer omgekeerd. Met een zeewatertemperatuur van 30 tot 31 graden op veel plaatsen ten zuidoosten van Japan wordt een ideale broeihaard gecreëerd voor dergelijke stormen. Merk op dat de Super Tyfoon Haiyan toen ook in extreem warme zeewateren tot ontwikkeling is gekomen (herlees het artikel: Haiyan vol op weg naar Filipijnen)
Waarom benadert deze ‘orkaan’ de classificatie van perfecte storm? Eerst en vooral vallen de windstoten op die oplopen tot 190 mijl/uur. Om u een vergelijking te geven, er wordt van een classificatie 5 gesproken op de Saffir schaal bij windstoten rond 156 mijl/uur. Dit beestje heeft dus flink wat meer energie kunnen verzamelen. Een tweede feit is de structuur van het lagedrukgebied. Het oog werd bijzonder goed ontwikkeld zoals u kan zien in bovenstaande satellietfoto. In deze zone is het helder en vrij warm maar buiten het oog breekt de hel los met onweersbuien, overvloedige neerslag en ook (vaak vergeten) tornado’s.
Japan krijgt na Phanfone nu ook Vongfong
Als we de weermodellen mogen geloven ligt Japan op één van de berekende routes van dit monster. Gelukkig komt het systeem de komende uren in koudere wateren terecht waardoor het in kracht gaat afnemen tot een categorie 2 of 3. Gelukkig maar, want volgens meteorologen wordt deze storm vergeleken met Haiyan die voor meer dan 6000 doden heeft gezorgd.
Bron weerkaartjes: wunderground.com