Storm Laurence, twaalfde in defilé aan stormen in Spanje

Spanje en Portugal blijven in de frontlinie staan van stormen, letterlijk. Het ene na het andere lagedrukgebied walst over het schiereiland en brengt regen, soms even onderbroken door wat zon. Konrad heeft nog maar net de plaat gepoetst, wat een iets droger weekend opleverde, en nu staat storm Laurence voor de deur.
Terwijl de mensen bij ons in de lage landen genieten van heerlijk pril lenteweer – de meteorologische lente valt overigens op 20 maart, krijgt het zuidwesten van Europa bakken regen over zich heen. En de wind giert erop los. Soms piept de zon gelukkig even door het wolkendek wat mooie kiekjes opleverde onder andere van de besneeuwde pieken van in de Sierra de Guadarrama (het “Centraal Systeem”) nabij Madrid, zie foto hieronder.

Weersverwachting
Storm Laurence (let op, in Spaanse media zegt men soms Lorenz), laat zich al op het eind van zondag (16 maart) voelen en zal tot dinsdag zuidwest Europa teisteren. Maandagochtend trekt er een actief front over het land, dat zal uitregenen over de zuidelijke helft van het Iberisch Schiereiland. Daarop volgt de kern van het lagedrukgebied dat maandagavond aan land komt in Portugal. Dan verspreid de neerslag zich over het overgrote deel van Spanje en Portugal.
Así está la presa de Guillena #sevilla pic.twitter.com/EqW0vvs4Cp
— Mendez (@mendezmoreno93) March 17, 2025
De neerslaghoeveelheden liggen rond de 50 tot 80 mm in het zuiden, maar ook aan de oostkust zal het regenen. 100 mm neerslag is niet uitgesloten in de Straat van Gibraltar. De Canarische Eilanden blijven evenmin gespaard. Koud zal het er niet zijn, tussen de 20 en 23 graden, maar een natte boel wordt het wel.

Bij deze houdt het onaangename weer aan, vooral in Andalusië en Extremadura. In de noordelijke regio’s (Galicia, Asturias) blijft het voor de verandering eens droog. Terwijl in de meeste regio’s van Spanje de niveaus van de stuwmeren aanzienlijk gestegen zijn dankzij de stormen die reeds de revue passeerden, moet Catalonië de schade nog inhalen. Daar staan de stuwmeren nog onder de historische gemiddelden.

DANA of ‘borrasca’?
Een kleine noot over de terminologie die men in Spanje gebruikt. Dat kan zeker van belang zijn bij Belgen en Nederlanders die in Spanje wonen of er op reis zijn en graag iets meepikken van plaatselijke weerberichten. Men spreekt in Spanje van “borrasca”, dat vertaalt naar ‘storm’, hoewel er nog andere Spaanse woorden bestaan voor storm. In feite gaat het om lagedrukgebieden, depressies, die ontstaan in de Atlantische Oceaan.
Dit is niet hetzelfde als de beruchte afgesnoerde hoogtelagen of DANA’s (depresión aislada en niveles altos), dat andere fenomeen waarbij een stukje van de Straalstroom geïsoleerd raakt en richting zuidoosten naar Spanje drijft. Het contrast tussen deze koude lucht en de warmere lucht eronder leidt tot hevige onweersbuien en zware regenval.
Hoewel de dynamiek en oorsprong van een ‘borrasca’ en DANA van elkaar verschillen, kunnen beide fenomenen echter wel dezelfde gevolgen uitlokken: zware neerslag en overstromingen.
Brede corridor laat stormen door
In het huidige scenario ontstaan de stormen in de Atlantische Oceaan door de gebruikelijke botsing van koude en warme luchtmassa’s. De warme lucht stijgt wat een lagedrukgebied doet ontstaan.
De ’trein’ aan stormen in Spanje kan niet apart gezien worden van de rest van het Europese weerbeeld. Het hogedrukgebied dat vrij noordelijk ligt in Europa, samen met een ander hogedrukgebied ten zuiden van de Azoren, hebben een brede corridor geopend waardoor een serie lagedrukgebieden onbelemmerd richting Europa wordt gedreven.

- De tandwielen die weersystemen naar Europa drijven.
- Het IJslandlaag en het Azorenhoog, wat doen ze?
Laurence, de twaalfde in de rij van het winterseizoen, is niet de laatste van dit gure defilé aan depressies, andere zijn reeds in de maak in de Atlantische Oceaan. Stabiel weer is dus nog niet in zicht, hoewel soms een beetje zon en veel sneeuw wel geapprecieerd worden.
Bron: El Tiempo.