0

We hebben nog maar pas stevige onweders verwerkt donderdagavond, of de volgende onweerssituatie dient zich al aan. En wat voor één. De weerkaarten zien er alweer pittig uit. Alle ingrediënten voor stevig onweer zaterdagavond zijn aanwezig. Het onweer zal meteen ook een ander weertype inleiden. Een koufront zal een eind maken aan de zomerse warmte en vanaf volgende week duiken we de herfst in. Maar voor het zover is, dus eerst nog het nodige klank- en lichtspel. Opnieuw ligt vooral België in de vuurlinie. Maar wat mogen we precies verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hoe komt het stevig onweer zaterdagavond tot stand?

Algemene weersituatie

Zaterdag ligt een complex lagedrukgebied met koudeput over de Golf Van Biskaje. Dit laag zal in de loop van de dag noordwaarts opschuiven richting de Bretoense kust en het Kanaal. Het laag diept uit en aan de noordflank zal verbonden aan het laag in de ochtend een warmtefront over België schuiven, dat vervolgens tijdens de middag en namiddag naar Nederland trekt. Hierachter bevindt zich warme en vochtige lucht in een warme sector. Tegen de avond zal het koufront verbonden aan het lagedrukgebied opschuiven naar de Franse grens.

Situatie ingetekend op de weerkaart met lagedruk en een onstabiele vore voor een koufront uit.

Net voor het koufront zal een zeer vochtige en onstabiele luchtmassa worden opgestuwd met opnieuw hoge Theta-W- en -E-waarden, tezamen met een vore die ontstaat (convergentielijn). Tijdens de vooravond komt deze onstabiele lucht tot stilstand over de Frans-Belgische grensregio en ontwikkelt zich een tong van onstabiele lucht richting de westelijke provincies van België in het gebied ten westen van Antwerpen-Brussel (ca. 18-21u) langsheen de convergentielijn. In de loop van de avond (20-22u en later) zal het koufront steeds meer duwen en wordt de onstabiele lucht stilaan van de Franse grens naar het noorden opgedrongen over België, waarna de vore en het front en de bijhorende onstabiliteit vervolgens tegen de nachtperiode Nederland intrekken. Naarmate het front naar het noorden opschuift zal de fut er stilaan uitgaan.

Details over het stevig onweer zaterdagavond

De ingrediënten en forcering voor het stevig onweer zaterdagavond zijn enerzijds het lagedrukgebied met bijhorend koufront en de onstabiele luchtmassa net voor het koufront uit. Bovendien is er ook heel wat dynamiek in de atmosfeer aanwezig die het geheel wat kan doen activeren. De onstabiliteit (CAPE) bedraagt volgens ECMWF 500-1000J/kg, volgens sommige fijnmazige modellen eerder 1000-1500J/kg of iets meer. Windschering in de onderste kilometer is van de grootteorde 20-35 knopen, en tussen 0 en 6 kilometer 30-40 knopen. Dit is meer dan voldoende voor een goede organisatie van de buien. We verwachten dan ook goed georganiseerde multicellen en zelfs de ontwikkeling van een squall-line waarbij het opletten is voor venijnige windstoten aan de voorzijde.

In de vroege vooravond zullen we langs de Franse grens en in het westelijk deel van België (vooral W van Antwerpen-Brussel) in de provincies Henegouwen, Oost-Vlaanderen de eerste regen- en onweersbuien zien ontstaan. Eerst losse buien, later steeds meer geclusterd langs de convergentielijn. Later op de avond zal de vore wat meer kantelen als het koufront vanuit het zuiden duwt en komt de onstabiliteit langsheen een langgerekte vore over de Frans-Belgische grensregio te liggen, om vervolgens noordwaarts op te schuiven. Tegen dan zullen de buien zich steeds verder organiseren en oplijnen langsheen een felle buienlijn. In deze buienlijn zou een squall-line kunnen ontstaan.

Met de doortocht van de buienlijn is het opletten voor stevige plensbuien met wolkbreuken. Er kan makkelijk 20-40 liter water op korte tijd vallen, of zelfs meer, met plaatselijk 50-70 liter in het westen. De meest intense buien verwachten we vooral over het westen en zuidwesten en de grensregio met Frankrijk. Wateroverlast is tijdelijk waarschijnlijk, maar het geheel trekt vrij snel door.

Door de dynamiek van windschering in combi met de onstabiliteit zal er ook onweer zitten in de felste buien en is het tijdelijk ook opletten voor hagel. De wolkentoppen van de buien reiken immers tot zo’n 12 km hoogte met temperaturen onder -50°C. Ook venijnige windstoten zijn mogelijk. Momenteel schatten we globaal tussen 50 en 75 km/u. Plaatselijk is meer niet uitgesloten, vooral aan de voorzijde van de squall, waarbij slagregen zal voorkomen.

Het systeem schuift vervolgens tegen de late avond en nacht door naar het noorden, maar neemt steeds meer in activiteit af. De buiige regen blijft nog bestaan, met plaatselijk onweer, maar de fut gaat er meer en meer uit naarmate het Nederland intrekt. Ook de windstoten aan de voorzijde houden nog even stand, maar nemen af naarmate het systeem noordwaarts trekt.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken