Sneeuw en ijzel ruimen plaats voor zacht herfstweer zondag 5/1
Met argusogen keken we de afgelopen week naar de weerkaarten. Want wat een strijd zagen we tussen de twee grote weermodellen ECMWF en GFS. Het Amerikaanse weermodel bleef halsstarrig vasthouden aan een koud scenario met bakken sneeuw voor de Benelux op 5 en 6 januari. Het Europese weermodel was al dagen onherroepelijk met een uiterst zacht scenario met regen en wind. En uiteindelijk trok het Europees weermodel aan het langste eind want zondag zullen we effectief abrupt overschakelen naar onvervalst zeer zacht herfstweer. Al wordt dit nog voorafgegaan door sneeuw en ijzel…
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Onzekerheid troef op de weerkaarten door LMG
De afgelopen dagen zagen we heel wat scenario’s passeren op de weerkaarten. De temperatuurpluimen maakten bokkensprongen en de onzekerheid bleef lange tijd erg groot in de weermodellen. Sneeuw en koude of toch een snelle omschakeling naar regen en wind en zachte temperaturen? De grote onzekerheid had alles te maken met de nabijheid van een zogeheten “LMG”, een “luchtmassagrens” rond onze breedtegraden. Dezer dagen vertoeft de Benelux op het grensvlak van koude polaire lucht uit het noorden en zachtere subtropische oceaanlucht uit het zuidwesten. Een kleine verschuiving van weersystemen en bijhorende luchtmassa’s kan in zo’n geval een wereld van verschil betekenen tussen vorst of dooi. En dat was duidelijk te merken aan de weerkaarten, want die gingen afgelopen week alle kanten op.
Wat mogen we precies verwachten op zondag?
Intussen is de situatie duidelijker geworden en is het overduidelijk dat het zachte scenario op zondag 5 januari het heeft gehaald. Een warmtefront verbonden aan een complex lagedrukgebied trekt dan over de Benelux van zuidwest naar noordoost. Met het binnenschuiven van het warmtefront zal de aangevoerde lucht alsmaar zachter worden en transformeren van polair naar subtropisch. Dit zal meteen ook onherroepelijk een eind maken aan het winterse weer. We schakelen zondag even over op onvervalst herfstweer met regen en wind en ook de temperatuur zal een abrupte sprong maken. Op veel plekken halen de temperaturen dan zelfs weer dubbele cijfers!
Sneeuw en ijzel ruimen plaats voor uiterst zacht en winderig herfstweer
Het warmtefront maakt haar oversteek over België tijdens de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 januari. Voor het warmtefront uit bevindt zich nog polaire lucht dus de eerste neerslag die valt, kan nog onder de vorm van sneeuw vallen. Aanvankelijk gaat het om lichte sneeuwval, die stilaan overgaat in matige sneeuwval. Op dat moment liggen de temperaturen in Vlaanderen nipt boven het vriespunt rond 0 à +1°C.
Tijdens de neerslag kan het kwik tot rond het vriespunt dalen. Dit zou tijdelijk tijdens de late nacht voor wat accumulatie kunnen zorgen. Maar een significant sneeuwdek verwachten we niet. Bij tijdelijke accumulatie kan er plaatselijk tussen 0 en 2 centimeter vallen. De accumulatie wordt waarschijnlijker verder naar het noorden. In de Ardennen vriest het permanent en daar kan het sneeuwdek nog aandikken.
Opletten voor ijzel in de Ardennen!
Tegen de late nacht en vroege ochtend wint de zachte bovenlucht al terrein over België. Dit zal ervoor zorgen dat de neerslag zal transformeren naar regen. Op de overgang tussen sneeuw en regen kunnen er tijdelijk ook nog ijsdeeltjes (regen die onderweg terug bevriest) vallen, maar al snel gaat dit over in doodgewone regen. Ook in de Ardennen zal de neerslag transformeren naar regen, daar is het door de negatieve temperaturen opletten voor ijzel met aanvriezende regen die voor gevaarlijk gladde toestanden zal kunnen zorgen op zondagochtend!
Wie in België nog van sneeuw wil genieten zal dus ’s nachts nog voor dag en dauw moeten opstaan want in de ochtend zal de sneeuw al in regen getransformeerd zijn. Dit geldt ook voor het zuiden, zuidoosten en zuidwesten van Nederland. Zondagochtend ligt de sneeuwzone vooral over Nederland met in de centrale delen tijdelijk significante accumulatie van enkele centimeter. Het zuiden van Nederland heeft dan al te maken met regen.
De sneeuw schuift overdag verder naar het noorden en de neerslag zal dan geleidelijk overal overgaan in doodgewone regen. Er kan zelfs met momenten matige tot intensere regen vallen. Zondag belooft dus een kletsnatte dag te worden met naast regen ook een aanwakkerende wind uit zuidwest die vrij krachtig zal waaien met windstoten tussen 40 en 65 km/u. Plaatselijk misschien zelfs een 70 km/u.
Uiterst zacht op zondag en maandag
Met het binnenschuiven van de zachtere lucht zullen ook de temperaturen pijlsnel stijgen. Tijdens de sneeuw ligt het kwik nog rond of net boven het vriespunt, en in de ochtend vriest het nog in de Ardennen. In de loop van zondag wordt het alsmaar zachter en wint de zachte lucht steeds meer terrein. Uiteindelijk halen we temperaturen tussen 9 en 12°C later op de dag! Met regen én wind zal ook het sneeuwtapijt op de Hoge Venen geen lang leven beschoren zijn. Dit zal op zondag ook steeds meer smelten. Daardoor is het ook opletten voor wateroverlast door de combinatie van veel regen en sneeuwsmelt. Want in totaal kan er makkelijk tot 20-30 liter water per vierkante meter vallen…
Wat brengt het weer volgende week?
Ook maandag lijkt het nog zacht te worden met maxima tussen 9 en 14°C. In de loop van de dag passeert er een koufront met erachter opnieuw koudere lucht. Met deze storing vallen er buien en regen. Op dinsdag passeert vervolgens opnieuw een storing met winterse neerslag. Dat kan regen of smeltende sneeuw zijn, met temperaturen die opnieuw enkele graden zullen inleveren.
De dagen nadien krijgen we een kwakkelend winterweer met tijdens de nachten mogelijk lichte vorst en overdag licht positieve temperaturen. Soms kan er een winterse bui passeren of wat sneeuw in het zuiden, maar vaak zal het droog zijn.