0

Op dit moment ligt het systeem nog op de Atlantische Oceaan, maar geleidelijk wordt Kirk opgenomen in de straalstroom en begint de transitie van tropische cycloon naar een extra-tropische cycloon. Dit wil zeggen dat het systeem frontale structuren krijgt. Deze zouden woensdag en donderdag over de Benelux trekken met lokaal veel regen, al is er wel nog steeds veel onzekerheid.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Kirk als Major Hurricane op de Atlantische Oceaan

De afgelopen dagen was Kirk op de Atlantische Oceaan een orkaan van categorie 4. Dat is de op een na hoogste schaal met gemiddelde windsnelheden van 209-251 km/u. Gelukkig heeft dit systeem geen land getroffen, al kunnen de golven wel de kusten bereiken en zorgen voor gevaarlijke muistromen en golven. Onderstaand satellietbeeld is een opname van toen de storm op zijn hevigst was. Er is duidelijk een oog zichtbaar in het midden, omringd door diepe convectie.

Orkaan Kirk op zijn hevigst als een categorie 4 orkaan op de Atlantische Oceaan

Als we het laatste satellietbeeld onder de loep nemen, dan zien we dat het systeem duidelijk is verzwakt, hoewel de luchtdruk nog steeds vrij laag is. Het oog is verdwenen en er is duidelijk schering aanwezig (zuidwesten). Ook is de convectie duidelijk minder hevig door het koelere zeewater én er sijpelt geleidelijk drogere lucht in, ook aan de zuidwestelijke flank. Het einde voor orkaan Kirk begint dus te naderen.

Schering heeft duidelijk impact op orkaan Kirk

Extra-tropische transitie

Tijdens de overgang van een tropische storm naar een extra-tropische storm, of een “normaal” lagedrukgebied voor onze gebieden, ontstaan er frontale structuren. Een van de kenmerken van een tropische cycloon is immers het gebrek aan duidelijke frontale structuren. Op onderstaande afbeelding is een toename in deep layer shear, of dus schering te zien. De voorbije dagen verbleef het systeem in een omgeving met lage schering, maar nu niet meer. Dit is te merken aan de rode kleuren. Daardoor zwakt het systeem ook steeds verder af.

Toenemende schering trekt het systeem uiteen

Vervolgens trekt het systeem verder richting het noordoosten (door de straalstroom) en trekt vanaf woensdag dan ook Europa binnen. Hoewel het systeem géén orkaan of tropische cycloon meer is, kan het wel nog steeds veel wind veroorzaken of regen. Europa krijgt dus de restanten van Kirk, maar het is géén orkaan meer.

Verwachting van het National Hurricane Center voor Kirk

Woensdag en donderdag veel regen?

Zoals in de verwachting hierboven staat van het NHC, trekt het systeem richting de Benelux. Dit laten meerdere weermodellen zien en dat heeft dan ook zijn effect op de verwachting voor die periode. De weermodellen laten op vrij korte tijd veel neerslag zien en daarbij kan het ook tot een stevige wind komen. Het Europese weermodel laat op 24u in een strook van Kortrijk tot Groningen neerslagtotalen zien van 50-80 mm. Dit zou ongetwijfeld problemen opleveren.

Tot en met woensdag 14u is er niets aan de hand
24u later is er verspreid in de Benelux meer dan 80 mm gevallen!

Niet alleen het Europese weermodel, maar ook het Amerikaanse weermodel laat veel neerslag zien. Ook daar loopt de totale neerslagsom op tot boven 50 mm op 24u. Het Duitse weermodel laat ook veel neerslag zien, al ligt de totale hoeveelheid daar iets lager.

Neerslagverwachting van het Amerikaanse weermodel

Hoewel beide hoofdmodellen het dus eens zijn, is er wel nog onzekerheid. Een kleine verschuiving kan immers voor een droger weerbeeld zorgen. Het Britse en Canadese weermodel laten de meeste neerslag ten zuiden van de Benelux blijven. Daarnaast is er ook kans op felle rukwinden. Deze kunnen pieken tot 80 km/u, of zelfs nog iets meer, maar dan vooral in het oosten van de Benelux. Echter, ook dit is sterk afhankelijk van de precieze trektrichting van het systeem. Hoe dan ook, het wordt woensdag en donderdag opletten geblazen en we houden jullie dan ook op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Isobaren liggen dicht tegen elkaar, waardoor felle rukwinden mogelijk zijn

Delen


Verder lezen

Alles bekijken