Potentiële tropische cycloon trekt langs de ABC-eilanden
Het Atlantisch orkaanseizoen leek dit jaar uit te lopen op een rustige editie, ondanks dat meerdere signalen wezen op een actief jaar. Voor het eerst werd er tijdens een La Niña geen enkele tropische cycloon gevormd in het Atlantisch bassin. In september kwam het orkaanseizoen echter flink op gang en ontstonden er maar liefst vier orkanen. Een volgende tropische cycloon lijkt aanstaande. Deze trekt op donderdag 6 oktober langs Aruba, Bonaire en Curaçao en kan daar voor problemen zorgen.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Sterke windschering voorkwam tot nu toe intensivering
De laatste dagen werd het systeem al in de gaten gehouden. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) houdt het toezicht op (potentiële) tropische cyclonen in het Atlantisch bassin. Op zondag 2 oktober verscheen deze ’tropische golf’ voor het eerst in het reguliere advies van de weerdienst. Toen lag het centrum nog zo’n 2000 km meer naar het oosten, ten noordoosten van Zuid-Amerika.
Er werd, zoals gebruikelijk op deze breedten, een westwaartse beweging in gang gezet. Die werd in stand gehouden door een krachtige rug van hogedruk over het noordelijke deel van de Caraïben. Zo kwamen de buien terecht bij het noorden van Venezuela.
Tegelijkertijd zorgde dit ook voor een flinke hoeveelheid windschering. Er vond wel convectie plaats in de buien, maar tot een geordende depressie kwam het nog niet. De buien centreren zich namelijk niet rondom de kern van het lagedrukgebied. Daarom is er (nog) geen sprake van een tropische depressie. Overigens lijkt de kans wel groot dat het systeem binnen korte tijd zal uitgroeien tot tropische cycloon, en daarom heeft het NHC besloten om het te upgraden tot ‘Potential Tropical Cyclone Thirteen’.
Veel regen en hoge golven op Aruba, Bonaire en Curaçao
Op donderdag 6 oktober om 20:00 (14:00 lokale tijd) bevond de kern van het systeem zich op nog geen 100 km ten zuidoosten van Bonaire (onderdeel van Caribisch Nederland). De maximale windsnelheid bedraagt 30 knopen, oftewel zo’n 55 km/u. Dat komt overeen met 7 Bft. Hoewel de meeste en zwaarste buien zich ten zuiden van de kern bevinden, krijgen ook Aruba, Curaçao en Bonaire met zware buien te maken. In 24 uur tijd kan er op veel plekken meer dan 50 mm neerslag vallen, met name aan de zuidkant van de eilanden.
Hoewel dit systeem de eilanden passeert tijdens het regenseizoen, dat van oktober tot en met december duurt, komt dit nog steeds neer op een halve maandhoeveelheid aan neerslag in korte tijd. Het NHC waarschuwt dan ook voor flash flooding. Ook de windstoten, die tropische stormkracht bereiken, kunnen voor schade zorgen. In de lager gelegen kustgebieden kunnen hoge golven ook tot afslag en schade leiden.
Voor de ABC-eilanden is het bijzonder dat er een tropisch systeem langstrekt. Doordat de eilanden op lage breedte (dicht bij de evenaar) liggen, trekken de meeste orkanen (ver) ten noorden langs. Eerder dit orkaanseizoen trok ook al de voorloper van tropische storm Bonnie over de eilandengroep.
Tropische storm Julia?
De verwachting van het NHC voor de komende dagen toont een trend waarin de buien zich zullen consolideren, eerst tot tropische depressie. De windschering neemt namelijk flink af richting het westen. Ook het zeewater in deze omgeving is warm, met temperaturen rond of iets boven 30°C. Daarna zal er verdere intensivering mogelijk zijn. Mocht het systeem een tropische storm worden, dan is Julia de volgende naam die dit orkaanseizoen gebruikt zal worden.
Het NHC voorziet daarna een nog verdere intensivering, waarbij ‘Potential Tropical Cyclone Thirteen’ zelfs een orkaan wordt, voordat deze rond zondag 9 oktober aan land gaat in Nicaragua. Dan wordt er gerekend op windsnelheden van zo’n 130 km/u, overeenkomend met de eerste categorie op de schaal van Saffir-Simpson.