1

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is nu precies een maand onderweg. Hoewel de eerste tropische storm (Alberto) pas op 19 juni ontstond – en het daarmee de langzaamste start van het seizoen in 10 jaar tijd was – gaat het nu heel snel. Bijzonder gunstige omstandigheden hebben orkaan Beryl zeer snel laten intensiveren, op een plek waar dat in juni nooit eerder is waargenomen. En het is nog niet afgelopen, want Beryl kan nog toenemen in kracht tot een orkaan van de 4e categorie. Dat kan tot flinke schade leiden op de Bovenwindse Eilanden.

De verwachtingen voorafgaand aan de start van het orkaanseizoen op 1 juni lieten al de mogelijkheid tot een zeer actief seizoen zien. Het officiële weerinstituut NOAA toonde in haar verwachting 17 tot 25 tropische stormen en 8 à 13 orkanen, de meest actieve verwachting ooit uitgegeven. Met orkaan Beryl worden alvast verschillende records verbroken en dat terwijl de piek van het orkaanseizoen normaal pas in september is.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Satellietbeeld van Beryl – orkaan van de 3e categorie – op zondagmiddag (Tropical Tidbits).

Ongekend snelle intensificatie

Hoewel het National Hurricane Center (NHC) in de Verenigde Staten een gebied met onweersbuien al langer in de gaten hield, vormde Beryl – toen nog een tropische depressie – zich pas vrijdagavond laat. Nu is Beryl al een orkaan van de derde categorie. Het is de vroegste ‘Major Hurricane’ van de 3e categorie of hoger sinds 1966.

In anderhalve dag zijn de windsnelheden toegenomen van 56 tot 185 km/h. Een bijzonder snelle intensivering en al helemaal gezien het feit dat de orkaan op een zeer atypische plek is ontstaan. Nog nooit eerder is er in de maand juni een orkaan zo ver oostelijk op de Atlantische Oceaan waargenomen.

Wanneer de windsnelheid van een tropisch systeem toeneemt met 30 knopen (56 km/h) in 24 uur tijd is sprake van Rapid Intensification, ofwel snelle intensivering. Hoewel dit de laatste jaren steeds vaker voorkomt, is dat meestal pas later in het seizoen en al helemaal niet in het gebied waar Beryl dit heeft laten zien.

Mogelijk vroegste categorie-4 orkaan ooit?

De snelle toename in windsnelheid is nog niet voorbij. Nog enige tijd kan Beryl profiteren van zeer gunstige omstandigheden voor intensivering. Zo zijn de zeewatertemperaturen recordwarm voor de tijd van het jaar met zo’n 29°C. Ook is er amper windschering aanwezig, wat ook meehelpt. Windschering zorgt er bij orkanen namelijk voor dat de verticale structuur wordt verstoord.

De verwachting voor orkaan Beryl. De ‘M’ staat voor een orkaan van de 3e categorie of hoger (NHC).

De officiële verwachting van het NHC is dat de windsnelheden verder zullen toenemen van 185 naar ruim boven de 200 km/h. Daarmee zou Beryl een orkaan van de 4e categorie kunnen worden op de Saffir-Simpson schaal. Mogelijk wordt het daarmee ook de vroegste datum ooit gemeten waarop een orkaan van de 4e categorie actief was in het Atlantisch gebied. Dat staat nu nog op 8 juli 2005, toen orkaan Dennis over de Caribische Zee en de Golf van Mexico trok.

Impact voor Caribisch Nederland?

Orkaan Beryl zal vooral op maandag en dinsdag ook een impact kunnen hebben op het weer in het Caribisch Nederland. Er is dan kans op stevige (onweers)buien die geassocieerd kunnen worden met Beryl. Ook kunnen er windstoten voorkomen van ruim 75 km/h. Voor beide fenomenen staat een waarschuwing uit. Verder richting het zuiden zal de impact een stuk groter zijn. Eilanden als Barbados en St. Lucia kunnen er flink van langs krijgen. Het oog van Beryl passeert waarschijnlijk tussen Grenada en St. Vincent and the Grenadines. Daar is kans op grote schade wanneer er windsnelheden van meer dan 200 km/h mogelijk zijn.

Verwachting van het orkaanmodel HWRF voor maandagavond 20 uur – Europese tijd – met het oog van Beryl ruim ten zuiden van Saba en Eustatius (Tropical Tidbits).

Mogelijk nieuwe tropische stormen

Naast orkaan Beryl is er nog meer activiteit mogelijk op de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee of in de Golf van Mexico. Een cluster van onweersbuien over Yucatán (Mexico) kan kortstondig uitgroeien tot een tropische depressie of storm. De kans daarop voor zondag en maandag is zo’n 50%.

7-daagse verwachting voor het Atlantisch gebied, met naast orkaan Beryl ook nog twee andere clusters van onweersbuien die kunnen uitgroeien tot een tropisch systeem (NHC).

Veel verder naar het oosten – en daarmee weer op een zeer atypische plek in juni – bevindt zich een nieuwe cluster van onweersbuien. De kans is groot dat deze de komende week zal uitgroeien tot een nieuwe tropische storm of later zelfs orkaan. Aanvankelijk zal deze ongeveer het pad van orkaan Beryl volgen. Na het passeren van de Bovenwindse eilanden wordt de onzekerheid groter. Hoe dan ook, 2024 is alvast op weg om een memorabel jaar te worden als het gaat om orkanen in het Atlantisch gebied.

Verwachting van het Amerikaanse weermodel GFS voor donderdag. Een potentiële nieuwe tropische storm of orkaan zou Beryl na enkele dagen al kunnen opvolgen (Tropical Tidbits).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken