19

(Extreme) hitte gaat in de Benelux bijna altijd gepaard met een toenemende kans op onweer en is dat de komende dagen niet anders. Geleidelijk wordt het onstabieler met in de loop van dinsdag in het (noord)oosten al een grotere kans op enkele (felle) onweersbuien. In de nacht van dinsdag op woensdag zou de onweerskans opnieuw vergroten. Vanuit het zuiden zou dan een nieuwe onweershaard komen opzetten met meer geclusterd onweer. Ook op woensdag wordt het wisselvallig, maar neemt de kans op onweer af en wordt het ook geleidelijk koeler.

Algemene situatie

Een (zwak) hogedrukgebied ligt boven het Europese vasteland. Vanuit het westen nadert een hoogtetrog en aan de voorzijde van die hoogtetrog wordt warme, maar onstabiele lucht vanuit het zuiden aangevoerd. Dit is enerzijds te herkennen aan een tong van hoge ThetaE/W, maar ook aan de hoge dauwpunten aan de grond waardoor de gevoelstemperatuur nog een stuk hoger ligt.

Algemeen beeld in Europa met een hoogtetrog die vanuit het westen komt opzetten

Dinsdagmiddag ligt die vore/convergentielijn net buiten de grenzen van de Benelux. De vore wordt morgen gekenmerkt door een westelijke wind ten westen van de vore en een oostelijke tot zuidoostelijke wind ten oosten ervan. Een vore zorgt net voor dat extra zetje in de atmosfeer om onweer te laten ontstaan door extra stijgbeweging.

Omdat de vore zich reeds ten oosten van de Benelux bevindt, ligt een groot deel ervan reeds een westelijke stroming, waardoor het minder warm wordt dan maandag. In het oosten kan nog net 33°C aangetikt worden, maar in het westen is het een stuk aangenamer!

Positie vore dinsdagmiddag

Waar zijn de grootste onweerskansen?

Op dinsdag ontbreekt een duidelijke bovenluchtforcering voor de buien. Dat wil zeggen dat de vore de belangrijkste forcering is waarop buien kunnen ontstaan. Deze vore bevindt zich net buiten de landsgrenzen, waardoor de eerste onweersbuien vermoedelijk in Duitsland zullen ontstaan.

Echter, door outflow processen, neemt in het oosten van Nederland de kans op onweer toe. Door de grote onstabiliteit (veel cape, weinig schering) dient men bij de onweersbuien rekening te houden met kans op fel onweer, hagel, rukwinden en veel neerslag op korte tijd. Het is en blijft wel sterk onzeker.

In het oosten en noordoosten is er kans op fel onweer
Lokaal rukwinden tot 80 km/u tijdens een onweersbui

Dinsdagavond en -nacht neemt de onweersdreiging vanuit het zuiden verder toe. Hier is de forcering iets duidelijker door enerzijds een thermisch laag en anderzijds ook een kleine jetstreak die tijdelijk de buienneiging laat toenemen.

Zowel het Franse als Nederlandse weermodel laten een onweershaard vanuit het zuiden naar het noorden trekken. Er staat 1500 J/kg cape met 15-25 kn aan schering. Daardoor kan het systeem zich beter clusteren en is de vorming van een grootschalig onweerscomplex niet uit te sluiten. Daarbij hoort dan lokaal veel regen, veel bliksem, hagel van 1-2 cm en rukwinden tot 80 km/u. Echter, omdat het systeem niet meer van de grond zou gevoed worden, zouden de randverschijnselen wel moeten meevallen.

Nederlandse weermodel
Franse weermodel

Woensdagochtend verlaat de convectie (thermisch laag) geleidelijk de Benelux via het noorden en blijft er nog restbewolking hangen met af en toe wat regen of nog een bui, al hangt veel af van de precieze positie van de onweersbuien en het thermisch laag.

Conclusie

We staan voor een onweerachtige meerdaagse waarbij de potentie tot (zwaar) onweer aanwezig is, maar het is door een gebrek aan duidelijke forcering lastig om een verwachting op te stellen. Dinsdag overdag is de kans op een onweer het grootst in het (noord)oosten, maar in de avondperiode en nacht verschuift de focus naar het zuiden van de Benelux waar een onweerscomplex naar het noorden zou kunnen trekken. We volgen alles natuurlijk goed op en houden jullie op de hoogte via onze sociale media!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken