Windstoten en nieuwe sneeuwkansen
0

Onstabiele luchtmassa’s liggen nog steeds over de Benelux en zorgen voor nieuwe buienkansen. Vooral in het zuid(west)en van België ontstaat er in de loop van vrijdagnamiddag/avond een grote kans op pulse (onweers)buien met mogelijk veel neerslag op korte tijd. Er staat weinig wind waardoor de buien lang ter plaatse kunnen blijven hangen. Na de hevige onweersbuien van donderdag 1 augustus is er een nieuwe waarschuwing actief voor hevige buien met kans op wateroverlast.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Wateroverlast op 1 augustus

Augustus begon met bliksem en donder. Op donderdag 1 augustus trok een groot onweerscomplex (MCS) vanuit Frankrijk noordoostwaarts over België. Aan de voorzijde hiervan ontstonden er op de outflow nog enkele losse onweersbuien. Door de beperkte windsnelheden op hoogte viel er op sommige plaatsen veel neerslag.

Vooral in het centrum van België viel er overvloedige regen. Daarbij lag vooral de intensiteit (hoeveelheid regen per eenheid tijd) bijzonder hoog (tot 33 mm in 15 minuten in Heverlee/Leuven) waardoor er zeer snel wateroverlast ontstond.

Zodra de neerslagintensiteit groter is dan de infiltratiecapaciteit ontstaat er oppervlakkige afstroming en dus wateroverlast. Dat was onder meer het geval in het zuiden van West-Vlaanderen en in Brussel/Vlaams-Brabant.

Nieuwe reeks buien op 2 augustus

Vandaag, 2 augustus, verwachten we in de loop van de dag een nieuwe reeks buien. De dag begint wel nog overal droog met op veel plaatsen in België mist. Dit is een gevolg van een zeer vochtige luchtsoort en weinig wind. In de loop van de dag zal de zon wel doorheen het wolkendek breken en wordt het wisselend bewolkt. In Nederland is de zon al sneller van de partij. Zodra de zon doorbreekt beginnen de temperaturen aan een snelle klim.

Na de middag stijgen de temperaturen tot 25-27°C en ontstaan er stapelwolken. Vooral in het zuidwesten kunnen deze vanaf het tweede deel van de namiddag doorgroeien tot het buienstadium, met kans op onweer. De kans op buien is het grootst in het zuid(west)en, Wallonië, waar een convergentielijn ligt (grens tussen verschillende windrichtingen). De stapelwolken krijgen daardoor een extra push om door te groeien in een onstabiele atmosfeer. Naar onze mening capteert het Amerikaanse weermodel GFS vandaag het onweersrisico goed (onderstaande kaart).

Vooral kans op onweer in Wallonië vandaag.

Wat zijn pulse buien ook alweer?

Grote onstabiliteit (CAPE ~ 1000-1500 J/kg) en weinig wind(schering)/organisatie zullen vooral leiden tot single-cell buien en pulse buien. In se zijn beide hetzelfde (individuele of losse buien), maar een pulse bui ontstaat enkel bij zeer hoge onstabiliteit. De CAPE moet dus hoog genoeg zijn.

Pulse buien zijn dan ook steviger met meer bliksem, meer neerslag en een grotere kans op hagel. Omdat er weinig wind staat kunnen de buien lokaal helemaal uitregenen en is er kans op wateroverlast. De weermodellen berekenen hoeveelheden tot lokaal >30/50 mm. Dat is zeker genoeg om net als op 1 augustus voor lokale wateroverlast te zorgen (overstroomde straten).

Stevige buien in het zuiden van de Benelux.

Blijft het onstabiel?

Morgen, zaterdag, komen we in een meer maritiem regime met een sterkere zuidwestenwind. Deze duwt de onstabiele luchtmassa’s naar Duitsland en Oost-Europa. Het koelt daardoor ook enigszins af met maxima die nog 22-24°C halen. Overdag blijft het lange tijd droog met zon en wolkenvelden. Na de middag en ’s avonds tonen de weermodellen passage van een occlusiefront vanaf het westen waarbij de kans op een bui groter wordt. Omdat de atmosfeer niet meer zo onstabiel is, is de kans op onweer klein. Bovendien staat er op hoogte eveneens meer wind waardoor de buien sneller voorbijtrekken en de kans op wateroverlast dus beperkt is.

Meer wind uit het zuidwesten op zaterdag duwt de onstabiele luchtmassa’s naar het oosten.

Zondagochtend verdwijnen de laatste buien naar Duitsland. Overdag houden de weermodellen het droog met zon en hoge wolkenvelden. De temperaturen liggen dan rond een normale 23°C. Een aangename dag!

Begin volgende week opnieuw zomers

Het gaat snel op de weerkaarten. Begin volgende week rukken tropische luchtmassa’s weer op naar het noorden aan de westkant van een Europees hogedrukgebied. Dit zorgt voor een nieuwe periode van zomerweer in de Benelux met temperaturen tot 25-28°C op maandag en 26-31°C op dinsdag. Of deze zomerprik wordt afgesloten met licht- en klankspel op dinsdagavond is nog niet duidelijk.

Hoge temperaturen begin volgende week.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken