30 maart 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

Het lijkt erop dat de rol van deze weerblog de komende jaren nog niet meteen is uitgespeeld. Uit recente artikels uit de media en andere bronnen wordt de trend naar een extremer weerbeeld steeds meer in de verf gezet. Zo heeft het KNMI in Nederland recent geleden een interessante studie gedaan naar de invloed van een steeds warmer wordende Atlantische Oceaan en de activering van zware stormen (ex- orkanen). Via een strakke straalstroom (luchtstroming op grote hoogte) zouden deze systemen aan het eind van deze eeuw ‘vlot’ worden afgezet in het westen van het Europees continent.

Waarom meer noodweer in Europa?

Met de bovenstaande kop hebben wij waarschijnlijk wel uw aandacht getrokken, maar hangt er ook een wetenschappelijke onderbouwing aan vast ? Waarschijnlijk wel, want het KNMI baseert zich op een studie die haar eigen onderzoekers hebben verricht (met het klimaatmodel: EC-Earth). De reden waarom krachtigere stormen ook bij ons mogelijk worden, sommen wij hieronder voor u op:

  1. Warmer klimaat, stormen trekken meer naar het noorden van de Atlantische Oceaan.
  2. Stormen ontstaan oostelijker waardoor afstand tot Europa kleiner wordt.
  3. Er is meer energie beschikbaar voor deze tropische systemen door de opwarming.
  4. ….

Allerlei vaststellingen die de komende jaren nog de nodige onderbouwing en opvolging nodig hebben. Het duidt natuurlijk wel aan dat wetenschappers gericht op zoek zijn naar de gevolgen van smeltende ijskappen en een meanderende straalstroom. Zo kan de huidige blokkade met een winters patroon in een groot deel van Europa eventueel gelinkt worden aan dergelijke global warming.

Opmerkelijke quote die staat te lezen op de website van het KNMI.

“Door de nieuwe supercomputer van het KNMI en de grote efficiëntie van het KNMI-klimaatmodel EC-Earth hebben onderzoekers de overgang van orkanen naar herfststormen voor het eerst gedetailleerd kunnen bestuderen.”

Gebruikte bronnen: KNMI

Delen


Verder lezen

Alles bekijken