0

We hebben er lang moeten op wachten, maar de weermodellen raken het meer en meer eens. Over Zuid-Europa bevindt zich een hittekoepel in de vorm van een hardnekkig hogedrukgebied. De warme lucht die aanwezig is onder het hogedrukgebied kan verder opwarmen met op grote schaal 30 tot 35°C. Vooral in Spanje en Portugal moeten toeristen en inwoners rekening houden met forse hitte. Het kwik overstijgt lokaal 40°C.

Hardnekkige blokkade

Het hogedrukgebied boven de Middellandse Zee wordt in het Engels ook wel “heat dome” genoemd. Warme tot zelfs tropische lucht vanuit de Sahara (Noord-Afrika) trekt richting het noorden en voedt het hogedrukgebied dat voor volstrekt zomerweer zorgt. In West-Europa bleef het voorlopig sterk beperkt met zomerse tot tropische dagen. Dat komt omdat de straalstroom op de Atlantische Oceaan ons weerbeeld domineert.

We herkennen een stevige afwijking van de 2m temperatuur in heel wat gebieden van Europa. West-Europa blijft dit weekend nog beduidend koeler. Daar gaat verandering in komen na het weekend.

Meerdere dagen tropisch warm?

Vooraleer we kunnen genieten van zomerse temperaturen boven 25°C moeten we eerst nog op vrijdag en zaterdag rekening houden met vrij koel zomerweer. Er kunnen geregeld enkele buien ontstaan en de temperaturen halen met moeite 22°C. Vanaf zondag krijgen we een nieuwe impuls van het hogedrukgebied nabij de Azoren en zijn we vertrokken voor een meerdaagse met temperaturen rond 25°C.

Kouderecords op zuidelijk halfrond

Terwijl op het noordelijk halfrond er wordt gesproken over hittegolven en bosbranden, meten we op het zuidelijk halfrond talrijke kouderecords. Dat is niet geheel onlogisch, want het winterseizoen is daar nu aangebroken. De kouderecords in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika worden geïnduceerd door een enorme opwarming in de stratosfeer boven de Zuidpool.

We zien duidelijk de piek van de temperatuur op 10 hPa. Dit reflecteert een plotse en gevoelige opwarming in de bovenste luchtlaag van de atmosfeer.

Dat heeft een Sudden Stratospheric Warming veroorzaakt waardoor de koude lucht in staat was om naar het noorden te vloeien. Ook in grote delen van Australië was het koeler dan normaal.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen