De Europese hittegolf van 2003
Terwijl West-Europa nog steeds op zoek is naar stabiele warmte hebben ze elders in Europa nog steeds last van bijzonder hoge temperaturen. Zo zijn temperaturen boven 40 graden geen uitzondering in Spanje. Ook Italië deelt geregeld in de brokken met een uitbreiding naar het oosten van Europa.
In dit artikel blikken we even terug naar het jaar 2003. In grote delen van Europa brak toen een ware hittegolf uit. Vooral Centraal- en West-Europa kregen het zwaar te verduren in de maand augustus. Zelf ook opmerkingen en/of anekdotes, reageer onderaan het artikel.
- Extra weerupdates via onze Facebookpagina
Extreem hoge temperaturen
De temperaturen swingden de pan uit op heel wat plaatsen. In Ukkel liep de hittegolf van donderdag 31 juli 2003 tot en met woensdag 13 augustus 2003. In totaal werden 14 zomerse dagen geregistreerd, waarvan bij 9 dagen de temperatuur 30 graden of meer bedroeg. Het absolute hoogtepunt was op 6 augustus. Toen haalde het kwik een maximum van 34,4°C.
- Gebruik dit weerstation om de 2m temperatuur nauwkeurig te meten
Deze temperatuur werd nogmaals evenaart op 12 augustus. In Kleine-Brogel werd het nog een stuk warmer. De hittegolf begon ook in de Kempen op 31 juli, maar eindigde pas op 16 augustus. Er werden in Kleine-Brogel 17 zomerse dagen na elkaar geregistreerd. Maar liefst 13 dagen daarvan verliepen tropisch. De hoogste temperatuur die gemeten werd, was 37,7 graden op 6 augustus.
Ook in Nederland werd het zeer warm in deze periode. De hittegolf in De Bilt duurde even lang als die in Ukkel (31/07 – 13/08). We noteerden toen 14 opeenvolgende zomerse dagen waarvan de helft tropische dagen. De warmste temperatuur bedroeg 35 graden begin augustus. Net als in België werd het op 12 augustus opnieuw even warm toen met maxima in de buurt van 34 graden.
- Te warm binnenshuis? Denk na over een (mobiele) airco
- Grotere ruimtes hebben deze airco nodig om afgekoeld te raken
In Maastricht duurde de hittegolf 14 dagen. Opmerkelijk hier is het aantal tropische dagen. In totaal verliepen 11 van de 14 dagen tropisch. De overige 3 dagen verliepen zomers. De hoogst gemeten temperatuur in Maastricht tijdens deze hittegolf bedroeg 36,2 graden.
Europese hittegolf met grote gevolgen
Niet alleen in de Benelux werd het bijzonder warm. Ook in Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Spanje en Portugal werd het warm tot heet. Hieronder een overzicht van de gevolgen van deze hitte in andere Europese landen.
Frankrijk
In Frankrijk was het puffen en zweten met in Parijs een maximum van rond de 40 graden. Heel wat mensen (vooral ouderen) stierven door het lange hete weer. Volgens de grootste begrafenisondernemer in Frankrijk zouden dat om en bij de 14.208 mensen geweest zijn. Er was ook nog een positief gevolg in de wijnsector. Wijnboeren in de regio van Bordeaux konden al uitzonderlijk vroeg starten met de oogst. De oogst begon al op 12 augustus wat geleden was van het jaar 1893.
Duitsland
Ook in Duitsland liep het kwik zeer hoog op. Maximaal werd het 40,4 graden in Roth, in Beieren. In Duitsland liep het dodentol veel minder hoog op. In totaal stierven er 60 mensen als gevolg van de hitte. Het waterpeil van de Duitse rivieren stond ook zeer laag. Er viel uiteindelijk maar de helft van de normale neerslagsom voor augustus.
Spanje en Portugal
De temperaturen op het Iberisch schiereiland waren vooral in het zuiden zeer hoog. Een temperatuur van 40 graden komt er in de zomer vrij vaak voor maar tijdens de hittegolf in 2003 steeg het kwik in het zuiden van Spanje en Portugal op meerder plaatsen naar bijna 50 graden! In Amareleja (Portugal) werd het maximaal 47,4 graden op 1 augustus 2003. Bovendien was de periode van 29 juli tot en met 14 augustus recordwarm. Gemiddeld was het er iedere dag 43 graden!
Verenigd Koninkrijk
Tot slot nog het Verenigd Koninkrijk. Ondanks het feit dat het land omgeven is door de koude Noordzee, werd het in Londen toch broeierig heet. De maximumtemperatuur bedroeg op 10 augustus 37,9 graden. Het kon nog straffer want één dag later, op 11 augustus dus, werd het maximaal 38,1 graden in Gravesend in Kent! Later ontdekte men dat het op 10 augustus nog warmer was in Brogdale Orchards dan in Londen.
Brogdale Orchards ligt op enkele kilometers ten zuidwesten van Faversham in Kent. Blijkbaar zou dat station 38,5 graden opgemeten hebben, wat het absolute maximum voor het Verenigd Koninkrijk tijdens deze hittegolf betekende.
Opnieuw hitte in 2006
In 2006 was het opnieuw prijs met heet weer. Deze hittegolf begon eind juni. Voor de Benelux werd juli 2006 de warmste julimaand ooit gemeten sinds het begin van de metingen. Op sommige plaatsen bedroeg de maximumtemperaturen gedurende 2 weken 30 graden of meer! Bovendien spraken de Verenigde Naties van een natuurramp voor de Benelux.
Na het lezen nooit meer zweten binnenshuis? Haal nu je airco
Bron: Wikipedia, Wetterzentrale, hln.be
Sommige linkjes bevatten affiliate