99

De afgelopen week werden we getrakteerd op heel wat boeiende weersituaties. Storm Floriane zorgde op driekoningendag voor een onstuimig weerbeeld en woensdag en donderdag trok een heuse sneeuwzone over het zuiden van de Benelux. Dat leverde zoals eerder verwacht een mooie sneeuwverrassing op over grote delen van België en zuidoost Nederland. Intussen worden we getrakteerd op een licht winters weerbeeld. Maar wat staat ons de komende tijd te wachten? We blikken vooruit en maken een stand van zaken op van de laatste weerkaarten, waarbij het befaamde Eurohoog opnieuw op de kaarten verschijnt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Terugblik op boeiende weerweek

Storm Floriane

Voor we een blik werpen op de weerkaarten voor de komende week, willen we graag toch nog even terugblikken op een zeer boeiende week op weervlak. Maandag, op driekoningendag, raasde storm Floriane over de Benelux. Een storm die zich pas laat op de weerkaarten aandiende. De storm ging niet onopgemerkt voorbij. Hij werd aangekondigd als een pittige storm met windstoten tot 100 km/u of iets meer en zo geschiedde. Gemiddeld bereikten de windstoten op veel plekken pieken tot 75 à 95 km/u. Maar er waren regionaal uitschieters tot rond 105 km/u, zowel over centraal-België als over het noordwesten van Nederland. Dit leidde tot lichte schade, maar al met al bleef de hinder beperkt.

Maximale gemeten windstoten op 6 januari tijdens storm Floriane.

Sneeuwzone

Op woensdag en donderdag was het vervolgens alle hens aan dek door een sneeuwzone die over België en zuidoost-Nederland trok. De dagen voorheen kregen we een thriller van formaat met steeds weer tegenstrijdige berekeningen van de positie van de sneeuwzone in de weermodellen. Zoals wel vaker kregen we in realiteit ongeveer een gemiddeld scenario van de verschillende modelberekeningen. De sneeuwzone kwam in twee fasen. Een eerste impuls viel op woensdagavond, een tweede impuls donderdagnacht en donderdagvoormiddag.

Het zwaartepunt van de sneeuwzone kwam te liggen over het centrale en oostelijke deel van België en zuidoost Nederland. Op heel wat plekken viel er een sneeuwtapijt van wel 5 tot 10 centimeter dik. Plaatselijk werden zelfs accumulaties gemeten tussen 10 en 15 centimeter rond de taalgrens en ook op de Hoge Venen viel er een mooi pak sneeuw. Het uiterste zuidoosten kreeg een tijdlang af te rekenen met bakken regen en zeer zachte lucht achter het warmtefront. Het noordwesten van België en het grootste deel van Nederland bleef grotendeels buiten schot. Intussen is na lichte dooi al een deel van het sneeuwdek weggesmolten, maar op veel plakken ligt er toch nog een mooi laagje van het witte goud, vooral op de Hoge Venen. Zal dit stand kunnen houden komende week?

Huidige sneeuwhoogte op 11 januari, met vooral op de Hoge Venen een mooi sneeuwdek.

Eurohoog ontwikkelt zich

De komende dagen zien we dat het hogedrukgebied over de Britse Eilanden stilaan z’n as zal verleggen richting Europa. Op die manier ontstaat er een omvangrijk hogedrukgebied boven Europa, het befaamde ‘Eurohoog’. Aanvankelijk vertoeven we nog in de koude polaire lucht, maar gaandeweg, in de loop van de week zal het hogedrukgebied stilaan zachtere lucht aanzuigen uit het zuiden tot zuidwesten. Dat zal een effect hebben op de temperaturen, waarbij het stilaan zachter zal worden. De luchtstroming wordt vrij vochtig en onder een inversielaag kan vaak vochtigheid blijven plakken.

Een Eurohoog ontwikkelt zich over de Benelux (ECMWF).

Wisselend weerbeeld op zondag

Op zondag zien we aanvankelijk nog gebieden met mist, vooral over delen van België en het zuidoosten van de Benelux. Plaatselijk kan die nog hardnekkig zijn. Elders zien we soms hardnekkige lage wolkenvelden en/of stapelbewolking die tussendoor ook kan breken met soms opklaringen en wat zonneschijn. Soms kan de lage bewolking echter hardnekkig zijn. De temperaturen kennen een sterke oost-west verdeling met in het uiterste zuidoosten temperaturen die nauwelijks boven het vriespunt uitkomen, in het noordwesten loopt het kwik op naar 5 tot 7°C en daartussen bevindt zich een zone met temperaturen tussen 2 en 4°C. In regio’s waar de mist nog lang hardnekkig is blijft het kwik wat steken. Het is erg rustig met een variabele wind.

Minima maandag volgens ICON.

Koude maandag met overal vorst in de ochtend

Maandag starten we quasi overal met vrieskou. Regionaal kan het matig en in de Ardennen, met het sneeuwdek zelfs streng vriezen. Er kan ook op uitgebreide schaal hardnekkige mist en lage bewolking voorkomen, vooral over grote delen van België, oost- en zuidoost Nederland. In het uiterste zuidoosten in de Ardennen is het op de meeste plaatsen zonnig (boven de inversielaag) en ook in delen van Nederland kan de dag zonnig starten. De dag start tevens koud met quasi overal vrieskou. Regionaal zal op maandag de mist hardnekkig blijven, op sommige plekken kan de zon doorbreken. In het zuidoosten blijft het zonnig. De temperaturen variëren sterk, met in mistige gebieden een ijsdag met vriestemperaturen, en elders waar de zon erdoor kan komen positieve temperaturen tussen +2 en +5°C.

Maxima op maandag volgens ICON.

Stilaan zachter vanaf dinsdag dankzij Eurohoog

Dinsdag is er plaatselijk nog mist of lage bewolking aanwezig, maar die zou stilaan moeten oplossen naarmate de dag vordert. Vooral in België zal er ruimte komen voor zonneschijn, maar vanuit het noordwesten van Nederland komt een wolkenband opzetten, met een zwakke storing die passeert. Deze wolkenband schuift stilaan zuidwaarts op met op meerdere plekken middelhoge en/of lage wolkenvelden. Het blijft wel grotendeels droog. Tegen het eind van de dag is het overal bewolkt. Na opnieuw een vriesnacht, klimt het kwik overdag naar positieve waarden tussen 1 en 4°C in de meeste streken landinwaarts en in het noordwesten tussen 5 en 8°C.

Maxima op dinsdag volgens ICON.

Vanaf woensdag lijkt de luchtstroming weer vochtiger te worden met hardnekkige lage wolkenvelden onder een inversielaag. We zullen dan wellicht enkele dagen de zon weer moeten missen. Enkel over het uiterste noordwesten, en op de Wadden kan de zon zich soms wel nog tonen. Vanaf woensdag zal het ook enkele graden zachter worden. De nachtvorst gaat er stilaan uit en overdag klimt het kwik naar waarden tussen 2 en 5°C in het zuidoosten en tussen 5 en 8°C in het noordwesten.

Maxima op woensdag volgens ICON.

Zacht tot en met februari?

Op de temperatuurpluim is mooi te zien dat het vanaf het midden van de week zachter belooft te worden. Ook op middellange termijn lijkt het zachtere weer stand te houden. Winterweer staat niet meteen op de weerkaarten.

Als we het Europese weermodel mogen geloven dan zal het alvast tot en met februari bovengemiddeld zacht blijven. Mocht dit scenario uitkomen, mogen we hopelijk nog wat maartse buien of aprilse grillen verwachten…

Temperatuurafwijking volgens ECMWF tot en met eind januari.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken