2

Hoewel het einde van het orkaanseizoen van 2020 nadert, is orkaan Eta uitgegroeid tot het tropische systeem met de hoogste windsnelheden in en om de Atlantische Oceaan. Net als bij enkele andere orkanen dit jaar is deze ook zeer snel geïntensiveerd. Eta gaat deze dinsdag aan land in Centraal-Amerika met windsnelheden van zo’n 240 km/h. Ook zal er bijzonder veel regen vallen. Mogelijk dat de overblijfselen van Eta later weer de Caribische Zee op trekken en het systeem zich weer kan organiseren.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

2020 nu gelijk met recordjaar 2005

Orkaan ‘Eta’ is het 28e systeem met een naam dit jaar in en om de Atlantische Oceaan. Daarmee is het aantal tropische stormen in 2005 geëvenaard. Toen waren er 27 benaamde stormen en één storm zonder naam, die achteraf pas werd ‘ontdekt’. Orkaan ‘Eta’ is bovendien de 12e orkaan van dit seizoen (in 2005 waren dat er 15) en de 5e orkaan van de derde categorie of hoger (in 2005 waren dat er 7).

Het orkaanseizoen loopt officieel tot en met 30 november, wellicht dat er tegen die tijd nog een nieuwe tropische storm ontstaat. Dit zou dan een absoluut record betekenen. Overigens komen er de laatste jaren ook steeds vaker tropische stormen voor buiten het officiële orkaanseizoen. Zo ontstond in 2005 op 30 december nog tropische storm ‘Zeta’.

Net zo sterk als orkaan Laura

Orkaan ‘Eta’ is nu samen met orkaan ‘Laura’ het sterkste tropische systeem van dit jaar in het Atlantisch gebied. Het opvallende is dat het slechts enkele dagen heeft geduurd voordat de tropische depressie was ontwikkeld tot een zeer krachtige orkaan.

Op zaterdagavond 31 oktober was volgens het NHC (National Hurricane Center) tropische depressie negenentwintig een feit. Zes uur later was er al sprake van een tropische storm, die de naam ‘Eta’ kreeg. Nog nooit eerder in de geschiedenis is deze naam uit het (Griekse) Alfabet gebruikt.

Het infrarood-satellietbeeld van Eta vlak voor ‘Landfall’ in Centraal-Amerika. De kleuren geven de temperatuur van de wolkentoppen aan. Hoe kouder, hoe meer convectie en vaak hoe hoger de windsnelheden. (Tropical Tidbits)

Voor een wat langere periode bleven de windsnelheden vrij beperkt, maar vanaf 2 november startte een explosieve toename van de windsnelheden. Om 10 uur Nederlandse tijd bereikte Eta orkaankracht met windsnelheden van meer dan 120 km/h. Zes uur later was er al sprake van windsnelheden van ruim 175 km/h en om 20 uur was er sprake van de 5e ‘Major Hurricane’ van het seizoen. Nog voor de volgende dag was er al sprake van windsnelheden in de vierde categorie. Op dinsdagochtend 3 november bereikte Eta de hoogste windsnelheden met gemiddeld zo’n 240 km/h. Dit soort sterke systemen zijn voor de maand november zeer exceptioneel.

Gevolgen voor Centraal-Amerika

Orkaan Eta komt aan het begin van dinsdagmiddag aan land in Nicaragua met windsnelheden van ruim boven de 200 km/h. Hoewel het windveld vrij klein en compact is, zal dit systeem voor enorme overlast en schade zorgen. Orkaan Eta – en wat er later nog van over is – zal zich (zeer) langzaam over Nicaragua en Honduras verplaatsen.

Niet alleen de sterke wind van orkaan Eta zal voor problemen zorgen. Er zal op veel plaatsen ook heel erg veel neerslag vallen. Volgens het Europese weermodel op grote schaal 200 – 400 mm en lokaal zelfs 600 – 1000 mm in enkele dagen tijd

Hoewel de windsnelheden direct aan de kust uiteraard zeer destructief zullen zijn, vormt regenval nog een veel groter probleem. Op heel veel plaatsen zal 200 – 400 mm neerslag vallen de komende dagen, volgens het Europese weermodel zelfs tot lokaal 1000 mm. In bergachtige gebieden zal dit gegarandeerd voor overstromingen en modderstromen zorgen.

Kan het systeem zich opnieuw ontwikkelen?

De laatste weermodellen tonen de mogelijkheid tot een opnieuw intensiverend systeem. Hoe dit gaat uitpakken, is op dit moment nog zeer onzeker. Het is überhaupt nog de vraag of de circulatie van ‘Eta’ in takt blijft en zich dan weer kan ontwikkelen, of dat er een heel nieuw systeem ontstaat door wat restanten van buien.

De positie van Eta (of de restanten ervan) voor de komende week volgens verschillende modellen. Meerdere weermodellen tonen aan dat Eta of de restanten daarvan weer terug boven de Caribische Zee terecht kunnen komen. (Tropical Tidbits)

Mocht er weer een lagedrukgebied ontstaan boven de Caribische Zee, dan zou het systeem zomaar weer eens flink kunnen aansterken. De zeewatertemperatuur is zeer hoog (28 tot 30 graden) en daarmee is er ruim voldoende energie voor tropische systemen om zich verder te kunnen ontwikkelen. Kortom, nadat Eta voor zeer veel overlast en schade zal zorgen in Nicaragua en Honduras, moet het systeem in de gaten worden gehouden. Mogelijk dat deze daarna weer kan aansterken en opnieuw een bedreiging voor andere delen van Centraal-Amerika kan worden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken