0

Een klein lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje heeft de afgelopen dagen voor een grote weersverandering gezorgd in de Alpen. Het zonnige en stabiele weer was voorbij, en verschillende neerslagzones en buien maakten hun opwachting. Dit leverde ook de eerste witte toppen op, vooral in het zuidwesten van Zwitserland, met een beetje sneeuw boven 3000-3200 m. Volgende week koelt het nog wat meer af en kan er ook wat sneeuw vallen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Witte toppen op donderdag 5 september

De zomer in de Alpen verliep bijzonder warm met verschillende temperatuurrecords. Na een sneeuwrijke lente en begin van de zomer heeft dit ervoor gezorgd dat de gletsjers opnieuw veel massa (ijs) zijn verloren. Maar nu, met het begin van de meteorologische herfst, lijkt de situatie wel te keren. Het is enigszins afgekoeld, de zon schijnt minder, en op donderdag 5 september is er hier en daar ook eerste sneeuw gevallen.

De oorzaak van het koelere weer de afgelopen dagen was een zogenaamd “cut-off low” met kern boven de Golf van Biskaje. Aan de oostkant van dit laag stroomde er vochtige Middellandse Zeelucht naar de Alpen die daar in combinatie met wat koelere bovenluchten (hoogtetrog) voor (onweers)buien zorgde en dus ook wat sneeuw op grote hoogte. Natuurlijk smolt en smelt deze sneeuw weer razendsnel weg, het is nog maar begin september, maar het is wel een teken dat de herfst er met rasse schreden aankomt!

In de lagere gebieden en rond de Alpen zorgden de buien op sommige plaatsen voor wateroverlast. Verschillende rivieren zoals in Saas Fee traden buiten hun oever, een groot deel van Milaan stond onder water, en in Marseille was enorme wateroverlast. Dit zal hoogstwaarschijnlijk niet de laatste keer zijn dit jaar, aangezien de Middellandse Zee zeer warm is. En warmer zeewater heeft de potentie om meer vocht/energie te leveren aan de lucht erboven.

Koeler weer met sneeuwkansen

Na een tijdelijke weersverbetering dit weekend gaat het weerbeeld volgende week weer helemaal omslaan. De oorzaak is deze keer een uitzakkende trog over IJsland. Deze wordt vervolgens naar het oosten geduwd door een hogerukrug (verbinding Azorenhoog – Groenlandhoog). De koude lucht uitstroom aan de westkant van de trog bereikt op maandag/dinsdag West-Europa en zal dan voor een markante afkoeling zorgen. In de Alpen kan sneeuw vallen vanaf ca. 2500-3000 m.

Uitzakkende trog over IJsland met koude lucht uistroom aan de westkant.

Halverwege volgende week schuift de trog dan verder door naar het oosten, zodat deze uiteindelijk over West-Europa komt te liggen. De koude lucht uitstroom bereikt dan West-Europa waardoor de temperaturen verder naar beneden gaan. Zodra de koude/koele lucht de Alpen bereikt ontstaat er ook orografische neerslag die dan met een dalende sneeuwgrens regionaal wel eens sneeuw van betekenis zou kunnen opleveren.

De trog gevuld met koude lucht bereikt West-Europa halverwege de week.

Voorlopig tonen de weermodellen vooral sneeuwkansen aan de noordkant van de Alpen en in het oosten. Deze gebieden liggen het meest gunstig voor stuwingsneerslag in de huidige setup. De sneeuwgrens zou in deze fase kunnen dalen tot onder 2000 m.

Sneeuwkansen op donderdag 12 september. (Wetteronline)

Cut-off low met meer sneeuw?

Tegen het einde van de week en tijdens volgend weekend snoert een aparte lagedrukkern zich af uit de trog. Dat gebeurt wel vaker bij de passage van een trog over de Alpen. Deze aparte lagedrukkern blijft vervolgens rondtollen rond Italië en fungeert dan als dynamisch systeem voor meer neerslag. In combinatie met nog steeds koude bovenluchten kan dat opnieuw sneeuw van betekenis opleveren in de Alpen.

Afgesnoerd lagedrukgebied tolt rond boven Italië.

Het Europese weermodel toont over de hele periode tot mogelijk meer dan 50 cm sneeuw in de Oostelijke Alpen. Ook elders kan er in de bergen sneeuw van betekenis vallen. We gaan het zien!

Cumulatieve sneeuwval tot en met eind volgende week. (Wetteronline)

Goed nieuws voor de gletsjers .. ?

Voor de gletsjers is de aankomende afkoeling met sneeuw uiteraard goed nieuws. Alleen komt het om dit jaar te redden (lees: massa verlies beperken) te laat. Sneeuw tijdens de zomer onderbreekt het smeltseizoen, maar nu is de grootste smelt al geweest. Mogelijk betekent de aankomende afkoeling wel een vroegtijdig einde van het smeltseizoen, maar dat valt natuurlijk nog af te wachten. Sowieso wordt de balans eind september opgemaakt, wanneer het hydrologisch jaar in de Alpen ten einde komt.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken