0

U heeft het vandaag misschien gemerkt. De lucht was niet blauw zoals u gewoon was, maar wat wazig, soms heiig. Dit was geen hoge bewolking, maar rook/aerosolen van de bosbranden in Canada. Door een vrij strakke straalstroom op de Atlantische Oceaan hebben deze aerosolen immers gemakkelijk de Benelux bereikt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Bosbranden Canada

Zoals elk jaar zijn in Canada verschillende bosbranden ontstaan. Sommige worden opzettelijk aangestoken, andere ontstaan door afval dat blijft liggen of door “droog” onweer. In dat laatste geval slaat de bliksem in op de natuur, zonder dat er daarbij regen valt. Op die manier kan de brand zich makkelijk verspreiden. Door een felle wind kan de brand dan ook zeer snel verspreiden.

Brandhaarden in Canada en een deel van de Verenigde Staten

Vooral de bosbranden in het centrale deel van Canada zijn vrij intens. Op onderstaande kaart wordt de intensiteit van het vuur aan het begin ervan getoond, waarbij er vrij hoge waardes worden bereikt. Hoe hoger de waarde, hoe moeilijker de brandhaard onder controle kan gehouden worden.

Intensiteit van de brandhaard

Verspreiding rook en aerosolen

Op onderstaande kaart van afgelopen vrijdag, zien we veel rode kleuren in Canada en het noorden van de VS. Dit betekent dat er een (grote) hoeveelheid aerosolen aanwezig is die de zon kan hinderen (aerosol optical depth). Hoe hoger de waarde, hoe meer de zonnestralen gehinderd worden. Zo was er afgelopen vrijdag in Europa dus weinig aan de hand, al zag je reeds dat de aerosolen op transport werden gezet richting de Benelux.

CAMS aerosol forecast (Bron: ECMWF)

Op zondag werd het transport van de aerosolen verder gezet en bereikten deze ook de Benelux, zoals op onderstaande kaart wordt gevisualiseerd. Meer ingezoomd op de Benelux, geeft het dit beeld weer, waarbij de gele-rode kleuren duidelijk zichtbaar zijn in de Benelux. Dat betekent dus dat de zonnestralen gehinderd worden door de (grote) hoeveelheid aerosolen in de lucht. Op die manier wordt de lucht melkachtig of heiig van kleur en verdwijnt de diepblauwe kleur die de hemel kan hebben.

Wereldbeeld aerosolen (bron: ECMWF)
Europa aerosolen (bron: ECMWF)

Op de satellietbeelden is dit ook duidelijk te herkennen aan een lichtgrijze doorzichtige band. Ook boven de Benelux is diezelfde band te zien. Buiten de stippelijnen zijn er minder aerosolen zichtbaar en dat is duidelijk te zien aan de zee die donker kleurt, in plaats van een lichte doorschijnende kleur.

Satellietbeeld zondagmiddag (Bron: NASA worldview)

Wanneer we dan de composiet bekijken die specifiek de optische dichtheid van de atmosfeer toont, dan overlapt dit mooi met het visuele satellietbeeld. De rode kleuren (0.6-1) tonen een grotere optische dichtheid (zonnestralen hebben het moeilijker om het aardoppervlak te bereiken), terwijl er buiten vrij lage waarden worden gehaald.

Satellietbeeld optische dikte zondagmiddag (Bron: NASA worldview)

Komende dagen?

De komende dagen blijven de aerosolen wat in de buurt rondtollen, waardoor de zonsopgang én zonsondergang kleurrijk kunnen zijn. Het is pas vanaf dinsdag/woensdag dat de aerosolen geleidelijk worden opgeruimd door een neerslagzone vanuit het westen. Dan verdwijnt ook de heiigheid aan de lucht.

Aerosolen op maandag 19 augustus 2024 (Bron: ECMWF)
Aerosolen op woensdag 21 augustus 2024 (bron: ECMWF)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken