0

Na een rustpauze in het Atlantische orkaanseizoen draait de motor op de Atlantische oceaan opnieuw op volle toeren. Afgelopen weken zorgde intense orkaan Helene voor extreme schade in de streken rond Florida. Een nieuwe orkaan heeft zich recent gevormd over de warme waters van de oceaan. Deze kreeg de naam ‘Kirk’. Is het hierdoor opnieuw vrezen voor schade langs de oostkust van de VS? Of zal orkaan Kirk een andere koers varen? En zijn er nog orkanen in de maak?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Orkaan Kirk heeft zich ontwikkeld

De afgelopen dagen heeft zich in snel tempo een nieuwe tropische storm gevormd over de warme waters van de Atlantische oceaan. De storm heeft intussen ook orkaankracht bereikt en kreeg de naam ‘Kirk’. De orkaan is nog steeds in volle ontwikkeling en er wordt verwacht dat deze op donderdag uitgegroeid zal zijn tot een stevige orkaan van categorie 3. De hoogst mogelijke categorie is categorie 5. We spreken dus over een intense, doch gemiddelde orkaan qua mogelijke impact.

Opnieuw op ramkoers naar de VS of toch niet?

Na de doortocht van verwoestende orkaan Helene de afgelopen dagen wordt ook Kirk met argusogen in de gaten gehouden. Op het eerste zicht lijkt er geen reden tot paniek. Volgens modelvoorspellingen zou Kirk een meer noordelijke tot noordoostelijke koers gaan volgen en zal deze de oostkust van de VS niet bereiken en boven de oceaan blijven. Wel zou er een impact kunnen zijn van de hevige winden op een mogelijke stormvloed die de komende dagen richting het weekend delen van de oostkust kan bereiken met hoge golven. Deze situatie zal de komende dagen nauwgezet worden gemonitord, want hoge golven en stormvloed kunnen in de kustregio’s mogelijk voor overstroming en overlast zorgen.

Ten oosten van Kirk heeft zich een volgende tropische depressie gevormd die ook in de gaten wordt gehouden. Ook deze zou de komende dagen kunnen uitgroeien tot een tropische storm of zelfs orkaan. Daarnaast is er volgens de nationale Amerikaanse meteodiensten een aanzienlijke kans dat zich tussen de Golf van Mexico en de Caribische zee een tropische storm zou ontwikkelen. In deze zone bevindt zich momenteel een diepe trog met georganiseerde convectie en onweersbuien die wel eens zouden kunnen clusteren tot een tropisch systeem de komende tijd. Gezien het nog steeds erg warme zeewater is het waarschijnlijk dat een tropische storm zich snel kan vormen in het gebied. Ook dat zal goed moeten worden opgevolgd de komende dagen, want de impact in deze zone zou wel eens veel groter kunnen zijn.

Koers van orkaan Kirk volgens modellen (https://www.cyclocane.com/spaghetti-models/).

Zullen de orkanen ook ons weer gaan beïnvloeden?

Ondanks de uitblijvende impact op de VS, lijkt orkaan Kirk mogelijk wel een invloed te gaan hebben op het Europese weer op middellange termijn. De meeste weermodellen laten het systeem noordoostwaarts afbuigen over de Atlantische Oceaan, waarna het door de straalstroom zou kunnen worden opgenomen als een extra-tropische depressie.

Volgens de meest recente prognoses is de kans groot dat de depressie vervolgens richting de Golf Van Biskaje zou trekken, om daarna West-Europa binnen te trekken in de periode tussen ongeveer 10 en 12 oktober. Dit zou wel eens voor een onstuimige periode kunnen gaan zorgen, ook in onze streken. Op dit moment berekent het Europese weermodel ook effectief een stormdepressie die over de Benelux zou trekken. We verwachten echter dat er de komende dagen nog verschillende scenario’s zullen opduiken en dat de exacte koers van de stormdepressie nog kan wijzigen.

Wat is het verschil tussen een tropische en extra-tropische storm?

Tropische stormen vormen zich boven warm zeewater met temperaturen van minstens 26.5 à 27°C. De verdamping van het warme zeewater in combinatie met een onstabiele atmosfeer (vaak door de aanwezigheid van een trog in de bovenlucht) bevorderen het ontstaan van onweersbuien die zich steeds meer clusteren. Onder invloed van de corioliskracht ontstaat een goed ontwikkeld systeem van geclusterde onweersbuien dat meer en meer rotatie begint te vertonen rondom het oog van de storm. En dan is de orkaan geboren. Hoe langer het systeem boven warm zeewater kan blijven, hoe meer het kan ontwikkelen. Daarom intensifiëren tropische stormen vaak tot orkanen boven de oceaan, maar verzwakken ze weer snel eens ze aan land gaan. De voedingsbodem (het warme zeewater) verdwijnt dan immers.

Extra-tropische stormen hebben een andere ontstaanswijze. Deze depressies ontstaan door botsing van verschillende luchtmassa’s die fronten vormen rondom een lagedrukgebied. Het zeewater in onze contreien is ook niet warm genoeg om een orkaan te laten ontstaan. Wat wel vaak gebeurt is dat restanten van orkanen als tropische storm de Atlantische Oceaan optrekken en vervolgens door de jetstream worden meegezogen. Ze transformeren dan naar gewone depressies die steeds meer een duidelijke frontale structuur gaan ontwikkelen. In de warme sector bevindt zich dan vaak een erg warme en vochtige luchtmassa die kan zorgen voor een plotse opstuw van warme lucht richting onze contreien. Of dit tegen 10 oktober ook zo zal zijn valt nog af te wachten. Restanten van orkanen kunnen vaak ook het weer in onze contreien danig in de war sturen. Dat wordt nog spannend!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken