0

Al maandenlang heerst er een extreme droogte in het westen van de Verenigde Staten. Daarmee gepaard gaan soms ook heftige perioden van hitte. De afgelopen maanden sneuvelden er al vaker temperatuurrecords, zoals eind juni in het noordwesten van de VS en in Canada. In het plaatsje Lytton steeg de temperatuur zelfs tot 49,6°C, iets wat daarvoor als haast onmogelijk werd beschouwd. De afgelopen weken bouwden zich in Amerika opnieuw enkele hittegolven op die steeds weer temperatuurrecords doen breken. Wat is de laatste stand van zaken?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Opbouwende hitte in het zuidwesten van de VS

De hittegolven van deze zomer ontstaan telkens op eenzelfde manier. Er vormt zich een krachtig hogedrukgebied boven de woestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Door de schaduwligging achter de Sierra Nevada is er in dit deel van Noord-Amerika weinig vocht in de atmosfeer, wat leidt tot zonneschijn en hitte. In bijvoorbeeld de staten Nevada, Arizona en het oosten van Californië zijn temperaturen van 40°C of meer dan ook geen uitzondering. De hitte wordt als het ware gevangen onder de ‘deksel’ die het hogedrukgebied vormt.

Tegelijkertijd zorgt de sterke stroming rondom het hoog ervoor dat eventuele storingen en fronten van buitenaf geen kans maken. De storingen trekken dan ofwel helemaal om de hogedrukkern heen, of ze lopen stuk. Zo houdt de warmte zichzelf als het ware in stand. In Amerika wordt zo’n hittegolf aangeduid met de term ‘heat dome’.

In de zomer van 2021 verplaatste de hitte zich vanuit de zuidwestelijke VS meermaals naar andere delen van Noord-Amerika. Verschillende regio’s zagen de temperaturen oplopen tot waarden dichtbij of zelfs hoger dan de records. De aanhoudende droogte die het continent al maandenlang in zijn greep houdt draagt hier zeker ook haar steentje aan bij. Eind juni 2021 trok de hitte richting het noordwesten van de Verenigde Staten en het zuidwesten van Canada. Records voor de maximumtemperatuur sneuvelden daar soms zelfs met marges van 5°C.

Ook Death Valley moest geloven aan de extreme hitte

In het oosten van Californië ligt Death Valley. Deze plaats wordt vaak ook wel de ‘warmste plek op aarde’ genoemd, aangezien hier op 10 juli 1913 een temperatuur van 56,7°C werd gemeten. Dit wordt door de WMO nog steeds erkend als de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde. Het record wordt echter al lange tijd door veel klimatologen in twijfel getrokken.

Ook in Death Valley sloeg de hitte hard toe. Vorig jaar werd er al de hoogste temperatuur sinds 1913 waargenomen. Het werd er op 16 augustus 2020 maar liefst 129,9°F, oftewel 54,4°C. Begin juli bouwde zich een nieuwe bel met warme lucht op en dat leverde in Furnace Creek een nog hogere temperatuur op. Met een miniem verschil ten opzichte van 16 augustus 2020 steeg het kwik op 9 juli 2021 tot 130,0°F. Omgerekend naar graden Celsius komt deze waarde ook neer op 54,4°. Wetenschappers hebben deze temperatuur omgedoopt tot de ‘hoogste betrouwbare temperatuur ooit gemeten’.

Hitte in Noord-Amerika is nog niet op haar retour

Het volgende ‘slachtoffer’ van de hitte is het gebied in en rondom de noordelijke Great Plains. De hitte die zich begin juli nog rond Death Valley bevond, is inmiddels doorgeschoven naar het noordoosten. De warmste lucht bevond zich op 22 juli in de Amerikaanse staten Nebraska, South Dakota, North Dakota en Minnesota, maar ook in de Canadese provincies Manitoba en Saskatchewan is het erg warm.

Temperaturen lopen er op tot lokaal 40°C. Dat is meer dan 10 graden warmer dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Na 23 juli wordt de ergste warmte naar het oosten verdreven door regen- en onweersbuien.

Ook volgende week, vanaf maandag 26 juli, wordt het in een groot deel van de VS weer erg warm. Een nieuwe heat dome bouwt zich op over de centrale delen van het land. In het merendeel van de staten zullen de temperaturen dan weer (ver) boven normaal stijgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken