Weersverwachting komende dagen: Nog meer regen, temperatuur schommelt
2024 gaat nu al de boeken in als het natste jaar ooit sinds het begin van de metingen in België. In Nederland is dat nog niet het geval en zal dat ook niet gebeuren (maar een top 10, of zelfs een top 5 notering is zeker mogelijk). De komende dagen blijft het immers wisselvallig en zal er opnieuw een stevige portie neerslag vallen. De temperatuur volgt daarbij een rollercoaster patroon, waarbij het de ene dag zacht is, terwijl de volgende opnieuw koeler is. Een winterse periode zit er de komende 10 dagen dan ook niet in.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Wat is het actueel weerbeeld in Europa
Het weerbeeld in de Benelux wordt beïnvloed door een lagedrukgebied ten noorden van het Verenigd Koninkrijk. Aan de voorzijde van verschillende frontale structuren wordt zachte lucht aangevoerd met temperaturen ruim boven normaal. Achter de frontale structuren zit gevoelig koelere lucht en die bereikt ons dan dinsdag. In het uiterste zuidoosten van Europa zorgt een lagedrukgebied (Bora) voor zeer slecht weer. De komende dagen en uren valt daar véél neerslag, zeker in de hogergelegen delen. Ook sneeuw hoort daarbij tot de opties.
De vrieskou wordt door deze zuidwestelijke stroming ver naar het oosten geblazen, tot zelfs achter de Oeral. Enkel in IJsland en het uiterste noorden van Scandinavië zijn de temperaturen nog rond of onder het vriespunt. Ook dankzij deze zuidwestelijke stroming is het in zuidwesten van Europa nog steeds aangenaam vertoeven met maxima tussen 15-20 graden. In Griekenland en omstreken zorgt bovengenoemd lagedrukgebied voor koel en wisselvallig weer.
Weersverwachting komende dagen
Maandag start wisselend tot zwaarbewolkt en wisselvallig met verspreid in de Benelux enkele buien. In de loop van de namiddag komen enkele opklaringen opzetten vanuit het westen, maar de bewolking blijft overheersen. Buien blijven tevens mogelijk. De maxima schommelen tussen 7 en 11 graden met een matige bries uit het zuidwesten, later ruimend naar het westen.
Dinsdag start zwaarbewolkt en regenachtig in het zuiden, terwijl in het noorden al brede opklaringen aanwezig zijn. In de loop van de dag wordt het ook in het zuiden droger, maar vanuit het noorden trekken dan enkele buien over de Benelux. De wind is intussen gedraaid naar het noordwesten en vanuit die hoek wordt beduidend koelere lucht aangevoerd met maxima tussen 4 en 9 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten.
In de nacht van dinsdag op woensdag zorgen rustige condities voor de vorming van nevel en/of mist die lokaal kan aanvriezen. Woensdagochtend start dan ook overwegend zwaarbewolkt met op sommige plaatsen ook dichte mist. In het noorden is de bewolking minder dik en zijn reeds opklaringen aanwezig. In de loop van de dag trekt de mist op en wordt het wisselend bewolkt met wolken, maar ook opklaringen. Het blijft overwegend droog met maxima tussen 1 en 7 graden. Er staat weinig wind.
Ook in de nacht van woensdag op donderdag kan het vooral in het centrum en oosten van de Benelux opnieuw vriezen met tevens de vorming van nevel/mist die dus kan aanvriezen. Donderdag verdwijnt de mist snel door een aantrekkende wind en wisselen bewolkte periodes en opklaringen elkaar af. Pas in de namiddag nadert een nieuwe neerslagzone vanuit het westen. De aangevoerde lucht wordt opnieuw een pak zachter met maxima tussen 6 en 13 graden. De wind waait matig, soms vrij krachtig, uit zuidelijke hoek.
Na donderdag neemt de onzekerheid sterk toe op de weerkaarten. Vrijdag zou een mobiele hogedrukwig voor tijdelijk drogere weerkaarten zorgen, maar op zaterdag naderen nieuwe neerslagzones de Benelux en belooft het opnieuw wisselvallig te worden. De maxima blijven op beide dagen rond of boven 10 graden schommelen. Pas op zondag zakt het kwik opnieuw onder 10 graden, door de passage van een koufront. Na de passage hiervan komt de buiencarrousel geleidelijk op gang (door koude bovenluchten) en vergroot de kans op enkele winterse buien.
Winterse signalen aanwezig?
De komende week staan de signalen voor winterweer dus overduidelijk op rood. Volgend weekend (rond 8 december) zou een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan voor een strakke noordelijke stroming kunnen zorgen met opnieuw ijskoude bovenluchten en geleidelijk toenemende kans op winterse neerslag. De temperatuur zou dan kunnen zakken richting normaal. Zolang er immers geen koppeling is tussen de stratosfeer en troposfeer, is de kans op een heel strakke westcirculatie immers aan de lage kant. Op onderstaande figuur kunnen de blauwe kleuren geïnterpreteerd worden als de zonale wind. Hoe blauwer de kleur, hoe sterker de zonale wind = westelijke stroming. Sinds oktober zijn er verschillende pogingen geweest vanuit de stratosfeer om een downwelling te krijgen van deze westelijke winden, maar dit lukt niet of nauwelijks. De komende weken zou dit mogelijk wel kunnen lukken, maar dat is nog onzeker.
Dat er geen strakke westcirculatie staat, is duidelijk te zien in een dynamische weerpluim. De temperatuur schommelt sterk en is sterk afhankelijk van de timing tussen de passage van warmtefronten en koudefronten. Vanaf volgende week zorgt een actief koufront wel voor de aanvoer van koele lucht uit het noorden met toenemende kans op winterse buien. Echter, langdurige hogedrukinvloeden lijken verleden tijd met altijd wel kans op regen of een bui.
Dat er mogelijk dus wel een koppeling zit aan te komen, is wel te zien aan de langere termijn weermodellen. Het Europese weermodel laat eind december vooral hogedrukinvloeden zien in de ruime regio van de Azoren, terwijl in het noorden de lagedrukgebieden bevoordeeld zijn. Er is wel een kanttekening die gemaakt moet worden en dat is dat de isohypsen in Europa in die periode ook uitzakken naar het zuiden, wat zou kunnen wijzen op invloeden van een hoogtetrog. Dit zou dan eventueel koelere temperaturen (aan de oostflank van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan) met zich kunnen meebrengen. Hoe dit zal evolueren, is onzeker, maar stevig winterweer zit niet in de pijplijn (vermoedelijk niet tot eind december).