12

Komende dagen wordt er gewerkt aan een hittepiek. De hitte zit reeds enkele weken goed in het zadel over het zuiden van Europa. Dat wordt veroorzaakt door een hardnekkig hogedrukgebied die we ook kunnen bestempelen als een ‘hittekoepel’. Onder zo’n hogedrukgebied blijft het droog en kan de reeds aanwezige warme lucht nog verder gaan opwarmen. Na het weekend krijgen we een veeg uit de pan met een topische opstoot en maxima die ruimschoots 35°C overschrijden. Meer details in dit weerbericht.

Tijdelijk zeer warm

Op zondag en zeker op maandag komt er gevoelig warmere lucht binnen vanuit het zuiden. Op 850 hPa stijgt de temperatuur naar 12 tot 15°C. Tijdelijk kan dat zelfs naar een hoge 20°C gaan op 1499m. Het resultaat aan de grond is dan vaak 30 tot 35°C. We mogen in dit jaargetijde ongeveer 13 tot 14°C bijtellen om de maxima te kennen in thermometerhut.

We herkennen de hoge temperaturen op bovenstaande weerkaarten. Over delen van Spanje, Italië en de Balkan is het vaak tropisch met kwikstanden tussen 35 en 40°C. Op maandag en dinsdag komt de warme bovenlucht naar het noorden.
De maxima pieken op maandag richting tropische waarden. Vooral in het westen van België worden zeer hoge temperaturen verwacht. Lokaal tot 35°C.

Lokaal zwaar onweer

Bij deze tropische temperaturen hoort uiteraard een toenemende kans op onweer. De onstabiliteit (CAPE) swingt vanaf maandag de pan uit. Zo moeten we maandag in de namiddag en avond rekening houden met een extreme 2000 tot 3000 j/kg. Dat is bijzonder veel en zeer gunstig voor zwaar onweer.

Echter, de atmosfeer houdt wellicht de meeste onweersbuien tegen door een sterke inversie (CAP). Waar de buien wel kunnen ontstaan, is het rekening houden met hagel en veel neerslag op korte tijd.

De Mixed Layer Cape wordt erg explosief tegen maandagavond. Waar er enkele buien kunnen ontstaan, verwachten we een grote kans op stormschade.

Gunstige condities voor Perseïden?

Tussen 10 en 14 augustus moeten we opnieuw rekening houden met de meteorenzwerm “Perseïden”. De beste kansen vinden we in de nacht van 12 op 13 augustus. Zeker tussen 01u en 04u moeten er dan 40 tot 60 per uur te zien zijn. Op plaatsen met meer lichtvervuiling is het spotten van vallende sterren vaak een tegenvaller.

Daarom kunnen we de liefhebbers adviseren om een zeer donkere plek op te zoeken. Het maanlicht zou niet veel mogen storen, want de maansikkel is klein.

Vrij weinig interferentie van bewolking. Enkel over het westen van België en Nederland kunnen er enkele wolkensluiers ontstaan. De beste kansen zijn voor het noordoosten van België en het oosten van Nederland.

Het weerbeeld oogt trouwens gunstig voor een heldere hemel. Vooral in het centrum en oosten van de Benelux is er weinig kans op bewolking. De temperaturen dalen slechts langzaam en blijven geruime tijd boven 20 tot 23°C. Een ideaal scenario voor een rustig plekje te ontdekken en enkele uren vallende sterren te spotten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken