11 september 2015 - 4 min. lezen 7 reacties

Het mooie nazomerse weer van de afgelopen uren/dagen hebben we te danken aan de invloed van een hogedrukgebied in het noorden van Europa. Met een zwakke oostelijke luchtcirculatie werd droge en vrij zachte lucht aangevoerd. Het kwik kon hierdoor profiteren om richting 20/21°C te klimmen. De vele uren zonneschijn mochten we er gratis bij nemen. Komende uren helaas een verandering van het weerbeeld met toenemende bewolking vanaf het westen en ook stijgende neerslagkansen. Lokaal zijn de buien pittig met een donderklap.

luchtdruk september 2015
Na het weekend zorgt een lagedrukgebied voor geregeld pittige buien en soms veel wind. De herfst komt om het hoekje kijken.

Stevige buien op zaterdag

Wie een buitenactiviteit heeft gepland op zaterdag moet rekening houden met een wisselende bewolking en geregeld enkele fikse buien. Weermodellen berekenen de hoogste onstabiliteit in de namiddag wanneer we ons bevinden tussen een warmtefront en een hoogtetrog/buienlijn. Deze cellen kunnen ook elektrische ontladingen produceren in de gebieden waar de buienwolk goed kan doorgroeien. De hoogste kans hierop reserveren we voor de gebieden in het centrum en het noordoosten van België. Ook het zuiden en zuidoosten van Nederland zijn gevoelig voor enkele pittige buien die ook windstoten kunnen produceren (veelal tussen 40 en 60 km/h).

stevige buien dit weekend
Focus van de meeste buien leggen we in het level 1 gebied met kans op enkele pittige exemplaren, vergezeld van een donderklap alsook windstoten. In het level 2 gebied (Frankrijk) is er kans op flinke neerslagsommen in combinatie met fel onweer. Extreme toestanden zijn niet aan de orde op zaterdag vanwege het gebrek aan voldoende windschering en onstabiliteit. De kans op een georganiseerde buienlijn is voorlopig het meest plausibele scenario met aan de voorzijde de meer uitgesproken windstoten. Lijkt te lukken in het binnenland van de Benelux.

De neerslaghoeveelheden die worden voorspeld door het Amerikaans weermodel variëren tussen 5 en 10 mm. Het WRF-weermodel berekent op haar beurt een PW van 30 tot 40 mm. Dat zou betekenen dat een onweersbui in de meest optimale fase een neerslagsom tot 40 liter/m2 kan produceren. Een scenario dat we niet direct gaan volgen vanwege de minimale opbouw van de onweersbui.

neerslaghoeveelheid zaterdagmiddag
Hoeveelheid neerslag op zaterdag zal variëren per plaats en qua intensiteit. Bij stevige buien lokaal boven 10 mm.

Het weerbeeld knapt op in de loop van zaterdagnamiddag met geleidelijk meer ruimte voor zonneschijn. De temperaturen blijven het voorlopig nog uitstekend doen (ondanks bewolking en regen). We mogen waardes verwachten tussen 20 en 22 graden met enkele graden extra in het oosten van Nederland. Daar logischerwijs ook de grootste kans op enkele onweersbuien. In het westen maxima rond 19/20 graden. De wind waait eerst matig uit zuidelijke richtingen om na de passage van de buienlijn te draaien richting het westen. De wind luwt.

Zondag nieuwe buien op programma

Na een tijdelijke rustpauze in de nacht van zaterdag op zondag, zien we zondag overdag de onstabiliteit opnieuw toenemen. Een volgende regenzone trekt in de namiddag over België en Nederland met een verhoogde kans op onweer. Grosso modo moeten we de intensiteit van het onweer niet overdrijven. Het zal eerder gaan om losse onweersbuien die zich in de best mogelijke omgeving tijdelijk kunnen verzamelen in een iets actiever onweer. De kans op hagel is op zaterdag beperkt, zondag is deze kans iets groter. Diameter maximaal 2 centimeter.

Na het weekend sterk wisselvallig

Wie houdt van nazomerweer is eraan voor de moeite. Na het weekend bepaalt een complex lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan het weerbeeld in West-Europa. Geregeld mogen we enkele fikse buien verwachten die steeds gepaard kunnen gaan met onweer. Doordat de systemen ver genoeg op de Atlantische Oceaan blijven parkeren kan er met momenten een forse opstuw zijn van warme luchtmassa’s uit het zuiden van Europa. Op welke dagen we dan precies hogere maxima mogen verwachten is nog onduidelijk. Updates volgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken