Onweer + schade op 25 januari
Hevig onweer met (grote) schade heeft in West-Vlaanderen en delen van Oost-Vlaanderen opnieuw voor heel wat leed gezorgd. Vermoedelijk ging de buienlijn gepaard met zogenaamde ‘valwinden’ die we in het vakjargon ‘downburst‘ heten. Zo’n versnelling van de wind aan de grond wordt veroorzaakt door de hevige neerslag tijdens een onweersbui. De luchtstroom op zo’n 2 tot 3 km wordt daardoor naar omlaag getransporteerd en versnelt in dit proces tot ruim 100 km/h.
Voorspelling van deze weerblog
Of dit onweer te voorspellen was? Goh, dat is een moeilijke vraag want onweer en haar intensiteit kan niemand voorspellen (ook wij niet). Wat wij wel doen is iedereen zo snel en accuraat mogelijk inlichten over de hevigheid van onweer (via Twitter en/of Facebook). Daarnaast gaan we proberen om 24 uur op voorhand een nauwkeurige analyse mee te geven van de hevigheid van onweders / hagelbuien. U kan onze voorspelling nog eens herlezen via het artikel – onstuimig weer op komst.
Stormvoorspelling voor 25 januari 2014
Op 25 januari 2014 (omstreeks 13:00) werd besloten om een definitieve voorspellingskaart aan te maken die de hevigheid en de locatie van het onweer moest kaderen. Dit werd gretig bekeken op Noodweer Benelux en gedeeld met andere mensen. Daarin gingen wij uit van een 75% kans op flink onweer in het westen van het land (regio West -en Oost-Vlaanderen). De rest van het land krijgt een 50% kans of minder mee.
Wij willen ook met nadruk iedereen bedanken die in de mate van het mogelijke deze website en onze sociale media heeft gevolgd. Onze mailbox stond deze ochtend roodgloeiend van mensen die ons werk waarderen. Ook het lezen van leuke reacties op HLN.be met onze Facebookpagina stemt ons telkens opnieuw erg gelukkig. Tegelijkertijd willen wij ook ons medeleven betuigen aan de slachtoffers met (grote) schade.
Hoe ontstaat zo’n buienlijn?
Ik kan hier heel technisch de uitleg gaan doen over hoe zo’n buienlijn ontstaat maar dat zou ons te ver brengen. Concreet komt het erop neer dat er boven het UK (Verenigd Koninkrijk) een trog aanwezig was. Zo’n trog wordt gevoed door erg koude temperaturen op 5.5 km in de troposfeer. Het werd op die hoogte -33 tot -35°C. In combinatie met een sterke straalstroom en de linkeruitgang werd de trog dynamisch geladen. Dat betekent dat het eigenschappen krijgt zoals onweer en gemene windstoten.
Vervolgens ging de buienlijn (verbonden aan deze trog) de oversteek maken over het Kanaal (Noordzee). Met het nog steeds ‘warme’ zeewater werd de buienlijn extra in de verf gezet en ging het hele zaakje vooruit hellen. In de vorm van een boog kwam deze buienlijn over onze streken. We heten dat een bow echo en dat fenomeen is behoorlijk zeldzaam in de Lage Landen (het komt meestal voor in Amerika).
Op het moment dat zo’n buienlijn in de vorm van een boog over uw regio raast worden er forse windstoten veroorzaakt. Zeker wanneer een klein boogje in de grotere bow echo uw stad of gemeente passeert. Hier wordt de wind op grote hoogte extra geforceerd om naar beneden te vallen met grote windschade tot gevolg. We zien een gelijkaardige situatie eerder dit jaar.
Afbeeldingen van stormschade
Diverse mensen stuurden ons de afgelopen 24 uur exclusieve beelden door van de schade in de directe omgeving (huis – straat). Eén van onze vrijwilligers (Ward Bruggeman) ging zelfs op pad richting het zwaar getroffen Moorsele. Vermoedelijk werd de schade daar veroorzaakt door één van zo’n valwinden. Vrij hallucinante beelden! Onze beelden worden in de loop van maandag gepost op het YouTube kanaal.
Serres tegen de grond in Moorsele (downburst – valwind)
Rondvliegend puin in Tielt (interessante ligging van voorwerpen / windhoos?)
Boom verpletterd wagen in de omgeving van Wervik
Bron beelden: Ward Bruggeman – Filip Van Loo – Saskia Demedts